Evo zbog čega je dobro da svakog dana pojedete tri JAJA
Ilustracija

Stručnjaci savjetuju

Evo zbog čega je dobro da svakog dana pojedete tri JAJA

Jaja su prepuna korisnih sastojaka za naše zdravlje. Jedan od njih je holin - materija koja je važna za obnavljanje moždanog tkiva. Uz to, jaja su dobra za smanjenje lošeg holesterola.

Nutricionisti tvrde kako je odlična ideja svaki dan pojesti tri jaja, a objasnili su i zašto.

Kažu kako su jaja prepuna korisnih sastojaka za naše zdravlje, kao što je, recimo, holin - materija koja je važna za obnovu moždanog tkiva, a zaslužna je i za dobar rad mozga i pamćenje.

Jaja su bogata mineralima, kao što su selen i jod te vitaminima B12 i D. Važno ih je jesti i zbog regulacije holesterola u krvi.

Ovo su još neki razlozi zašto je dobro svaki dan jesti jaja:

Jačaju imunološki sistem - dobro je poznato da dobar imunitet čuva zdravlje, jer se lakše bori protiv virusa i bakterija. Samo jedno jaje sadrži otprilike četvrtinu količine selena - elementa u tragovima koji poboljšava imunitet i reguliše hormone štitnjače.

Bogata su raznim vrstama hranjivih materija - jaja obiluju vitaminima A, D, E i B-12, kao i gvožđem, folnom kisjelinom, kalcijumom i omega-3 masnim kisjelinama.

Sadrže najkvalitetnije proteine - u većoj količini od onih u mesu ili mlijeku, tvrde stručnjaci. Na primjer, jedno jaje ima proteina kao 30 grama mesa.

Odlična su za dobar vid - jaja sadrže dvije aminokisjeline, lutein i zeaksantin, koje imaju jako pozitivan učinak na oči. Redonom konzumacijom smanjuje se rizik od nastanka očnih bolesti. Te aminokisjeline se nalaze u žumancu.

Pomažu u kontroli težine - jaja će vas zasititi bolje od nekih drugih namirnica pa ako svako jutro pojedete jaja, bićete manje gladni tokom dana, manje ćete jesti i tako nećete gomilati suvišne kilograme.

Jačaju kosti, kosu i nokte - prepuna su vitamina D i kalcijuma koji jačaju kosti. Redovno konzumiranje jaja može spriječiti razvoj osteoporoze. Osim toga, aminokisjeline i minerali koji se nalaze u njima, odlični su za jačanje kose i noktiju.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.