Da li ste se ikad zapitali zašto avioni lete tako visoko?
Ilustracija

Ne postoji maksimalna visina

Da li ste se ikad zapitali zašto avioni lete tako visoko?

Visina na kojoj leti većina aviona je 10.000 metara, a u slučaju letjenja važi pravilo što više to bolje.

Naime, jedan od glavnih razloga zbog kojih avioni lete tako visoko je taj što je na u višim slojevima atmosfere vazduh razrijeđeniji, zbog čega je let lakši, brži i ekonomičniji, piše B92. 

Idealna visina kreće se od 10 do 13 hiljada metara. Više od toga, kiseonika je premalo da podstakne sagorijevanje u motorima, a niže je vazdušni otpor veći. 

Teoretski, u energetskom smislu, najefikasnije bi bilo da avion neprekidno ide uzlazno na više nadmorske visine, nego da se održava na, recimo, 10.000 metara, pošto se težina letjelice smanjuje zbog trošenja goriva i razrijeđivanja vazduha. 

“Svaka letjelica ima optimalnu visinu letjenja”, objašnjava Piter Teri, koji je već 30 godina pilot komercijalnih letova. 

“Konkord je letio na mnogo većim visinama – od 15 do 18 hiljada metara, gdje nijedna druga letjelica nije”. 

Na tako velikim visinama letjelice zaobilaze i vremenske neprilike. Troposfera, odnosno atmosferski sloj najbliži tlu, bilježi najviše meteoroloških fenomena, a letjelicama najviše odgovara stratosfera. 

U višim dijelovima atmosfere takođe se izbjegavaju druge letjelice poput helikoptera i lakih aviona, ptica i insekata. 

Pored svega toga, prednost visokog letjenja je u tome što na visini od 13.000 metara u slučaju nekog kvara, pilot ima mnogo više vremena da riješi problem. Možda zvuči nelogično, ali postoji mogućnost da avion sleti bezbjedno, čak i ako oba motora otkažu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.