Kada treba soliti jelo, prije ili poslije kuvanja
Tjesteninu posoliti prije kuvanja

Korisni savjeti

Kada treba soliti jelo, prije ili poslije kuvanja

So poboljšava ukus jela, nekada utiče i na vrijeme kuvanja. Ne treba pretjerivati, ali skoro nijedno jelo ne možete da napravite bez bar trunke soli. Bitno je da znate kada da je dodate, prije ili posle kuvanja?

Tportal objavio je kratak vodič, gdje u zavisnosti od vrste hrane koju kuvate, imate odgovor kada treba da dodate so za savršen ukus.

Grašak - posle

Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuvanja graška. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuvanja, kada grašak već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, grašak može da ostane tvrd i sporije će biti gotov.

Tjestenina- prije

Kada je u pitanju testenina, so je uvijek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuvati testeninu. Tjestenina je teški skrob koji za vrijeme kuvanja upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vrijeme kuvanja u slanoj vodi, tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako tjesteninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.

Pirinač - prije

Slično tjestenini, pirinač takođe solimo na početku kuvanja kako bi apsorbovai slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za pirinač potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuvanja pirinač postaje smjesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomjerno zalijepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.

Luk - prije ili posle

So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir prije kuvanja. Ako želite luk da bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na počektu, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamnjeti, i ostaje mekan.

Pečurke - posle

Tajna ukusnih pećuraka u kuvanju je u dovoljno visokoj temperature, s tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuvanja. Pečurke su bogate vodom, pa ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove te će se smežurati i postati gumene. Stoga ih uvijek solite na kraju termičke obrade.

Meso- prije

Meso uvijek solite prije početka pečenja. Za vrijeme pečenja na šporetu, roštilju ili u pećnici, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve ukuse. Posolimo li sirovo meso prije pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine te će biti ukusnije.

Krompir- i prije i posle

Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, stoga se često preporučuje da ga ubacite u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak. Prilikom kuvanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuvanjem upio slanu vodu. Preostali dio soli dodajte nakon što je krompir kuvan.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.