Dani šaha u Baru:Počinju državni šampionati
Ilustracija

Grad pod Rumijom domaćin našim najboljim šahistima

Dani šaha u Baru:Počinju državni šampionati

Narednih dana Bar će opet biti centar šahovskih zbivanja u Crnoj Gori budući da u subotu, 11. marta počinje 69. Prvenstvo Crne Gore za muškarce i Ženski šampionat Crne Gore za žene.

Muški šampionat će trajati od 11 do 21 marta a ženski od 11 do 17 marta. Sve partije počinju u 15,00 časova a svečano otvaranje turnira je u subotu u 14,30 časova.

Prvesntvo se održava u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Luke Bar 

U muškoj konkurenciji ovo će biti jedan od najjačih šampionata.

Kako je saopšteno iz Šahovskog saveza, učestvovaće  6 velemajstora (Blagojević, Draško, Đukić, Ivanović, Kosić i Nikčević) 3 internacionalna majstora (Drašković, Kalezić, Kontić) 1 fidemajstor (Petijević) i dva mlada majstorska kandidata (Pečurica, Šuković).

-Titulu brani Dragan Kosić koji je prošle godine ubjedljivo pobjedio sa izvanrednim rezultatom 9,5 iz 11 ali je i ove godine glavni favorit naš najbolji šahista, neprikosnoveni lider reprezentacije Nikola Đukić. Draž prvenstvu predstavlja učešće legende crnogorskog šaha, Božidara Bonje Ivanovića koji je posle duže pauze opet odlučio da učestvuje na šampionatu. Sedamnaest titula državnog prvaka  stoji iza njega a ovo je izvanredna prilika da se podsjetimo da je prije četrdeset godina upravo na velemajstorskom turniru u Baru Božidar Ivanović ubjedljivom pobjedom  postao  prvi crnogorski velemajstor -  navose iz Saveza.

Nakon promocije autobiografske šahovske knjige Ivanović će svojim nastupom opet obradovati brojne poklonike drevne igre.

Kako se dodaje, Barani će imati dva mlada predstavnika, veliku nadu crnogorskog šaha, reprezentativca Luku Draškovića, koji je na međunarodnom turniru u Beogradu pokazao odličnu formu i malo starijeg Miloša Pečuricu koji najavljuje prodor u vrh našeg šaha.

-Mnogo se očekuje od debija Andreja Šukovića koji je na Svjetskom omladinskom prvenstvu prošle godine najavio da je kadar za velika djela. Na okupu su svi repezentativci na čelu sa selektorom  i svaki od njih može pretendovati na titulu. Biće ovo prava poslastica za ljubitelje šaha u Baru - najavljuju organizatori.

Ženski šampionat je znatno slabijeg sastava.

-Zbog obaveza na poslu nijesu mogle igrati Milović, Stojanović Krpović, Mišović,... a Tijana Blagojević je neposredno pred šampionat dobila poziv za učešće na Tradicionalnom osmomartovskom turniru u Beogradu gdje pokušava da osvoji četvrtu velemajstorsku normu i postane prvi crnogorski ženski velemajstor. Od reprezentatvki tu je samo Lidija Blagojević koja je uz Ninu Delević i glavni favorit šampionata. Posle duže pauze na šampionatu učestvuje i bivša šampionka Svetlana Bulajić Semiz. Najveća vrijednost ovog šampionata je nastup četiri djevojčice (Anđelić, Koljević, Popović, Rakić) koje su budućnost ženskog šaha u Crnoj Gori - objašnjavaju iz Šahovskog saveza.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.