Turneja devet predstava Zetskog doma
Zetski dom

Pasoš za evropski put u kulturi

Turneja devet predstava Zetskog doma

Misija Kraljevskog pozorišta Zetski dom je da otvori vrata teatra. Produkcije Zetskog doma do kraja godine, čeka devet gostovanja na prestižnim festivalima I pozorištima u inostranstvu. Upravo zbog toga, ostvaruje se I taj cilj - plan “Kraljevsko pozoriste- Ambasador kulture” u kome će se ostvariti i obnoviti najznačajnije saradnje sa teatarskom zajednicom zemalja bivše Jugoslavije kao i dijela Evrope, saopštila je PR Kraljevskog teatra Zetski dom, Jelena Marković Čađenović .

''Nakon festivala Kvartieri del arte u Italiji , o kome je pisao italijanski dnevnik Koriere dela sera I subotičkog Desirea , Zetski dom dobija poziv da energiju predstava Dokle pogled seže I Leptir, viđenu I doživljenu  na ovim pozorišnim smotrama, ponovi'', navodi se u saopštenju.

Režija Andraša Urbana , po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, Leptir gostovaće 6.jula u Bitolu ,u Makedoniji, u Naroden teatru Bitola. Potom, 7.septembra ovaj komad biće odigran I u Sloveniji, Glej Gledališču u Ljubljani.

S druge strane, autorski komad jednog od vodećih evropskih reditelja , Arpada Šilinga, predstava Dokle pogled seže, vidjeće se na scenama : Zagrebačkog kazališta mladih u Hrvastkoj, 30.aprila, Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani 30.maja, Narodnog pozorišta Sombor 17.juna. Tokom ljeta ova predstava gostovaće I u Makedoniji 5.jula,  u Naroden teatru Bitola, a na jesen I na Festivalu MESS u Sarajevu - 8.oktobra, kao I u Mađarskoj , u Budimpešti - u pozorištu Traffo Budapest theatre 4.novembra .

Još jedna predstava pridružiće se teatarskim putovanjima. Predstava Let iznad kukavičjeg gnijezda , režija Diega de Bree, po tekstu Kena Kejsija, biće gost Beogradskog dramskog pozorišta 1.aprila.

''Ukupno devet gostovanja, devet su prilika da se vidi crnogorska umjetnost van njenih granica, da se o Crnoj Gori govori zbog umjetnosti , da pozorište bude najbolji način, neka vrsta pasoša za Evropu, evropsku kulturu. Na ovaj način Kraljevsko pozorište Zetski dom zajedno sa cijelom crnogorskom kulturnom scenom ulazi u reprezentativnu misiju povezivanja'', navodi se u saopštenju.

              

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.