Kada je vađenje materice jedino rješenje: Šta uraditi nakon zahvata?
Ilustracija

Histerektomija

Kada je vađenje materice jedino rješenje: Šta uraditi nakon zahvata?

Vađenje materice ili histerektomija jedna je od najčešćih operacija u ginekologiji. Postoji mnogo indikacija za histerektomiju.

''Najčešće su to maligne promjene na reproduktivnim organima. Od dobroćudnih promjena na ovaj način uklanjaju se miomi, a na porođaju histerektomija se radi samo u hitnim situacijama da bi se sačuvao život žene. Ako pak kod žene mlađe od 50 godina moraju da se izvade i jajnici, to izazova vještačku menopauzu. Zato, kad god je moguće, radimo poštedne operacije, što podrazumjeva da jedan jajnik bude sačuvan, što će pacijentkinji obezbjediti bolji kvalitet života'', objašnjava za Blic Ženu dr. Ana Mitrović Jovanović, ginekolog i načelnik Dnevne bolnice GAK „Narodni front“ u Beogradu.

Ona naglašava da se materica i jajnici nikada ne uklanjaju samo po želji pacijentkinje, kako više ne bi morala da ide kod ginekologa.
''Vađenjem jajnika koji proizvode hormone nastaje menopauza praćena valunzima, promjenom raspoloženja, depresijom, nesanicom, izostankom koncentracije, promjenama na kostima i krvnim sudovima. To je potpuno drugačije nego kad priroda postepeno uvodi ženu u menopauzu, pa organizam ima više od 10 godina za adaptaciju. Ovaj proces obično počinje između 39. i 40. godine i žena to najčešće ne osjeća jer se postepeno prilagođava na te manje oscilacije hormona'', ističe Jovanović.

Kada je riječ o samom hirurškom zahvatu, doktorka kaže da se najčešće radi klasičan abdominalni pristup, da na trbuhu pacijentkinje nema nikakvog reza, i da je tako postoperativni tok najkraći.

''Na ovaj, minimalno invazivan, način u ginekologiji je moguće rješiti do 90 odsto patologija, a u toku same operacije neophodno je voditi računa o statici i položaju bešike, jer poslije hirurškog zahvata nastaju potpuno novi anatomski odnosi u abdomenu'', navodi naša sagovornica.

Poslije histerektomije kod žena koje imaju slabe ligamente i prirodno slabo tkivo, kod onih sa više porođaja, ili sa jednim ali teškim, pa i onih koje su rađale velike bebe, češće dolazi do spadanja vaginalnih zidova ili bešike.

''Tada su neophodne plastične operacije, kako žene ne bi imale problema sa mokrenjem i nekontrolisanim vjetrovima. Kao prevenciju,u ovim slučajevima preporučujem vježbe za jačanje statike unutrašnjih organa, mišića i ligamenata, jer fizikalna medicina u većini slučajeva olakšava i produžava period do eventualne plastične operacije''.

 

Blic Žena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.