Zašto je Stiv Džobs zabranio djeci da koriste „ajped“?
Foto:Tanjug

Zašto je Stiv Džobs zabranio djeci da koriste „ajped“?

Prije sedam godina, Stiv Džobs je stajao na bini prilikom „Eplovog“ lansiranja do tada neviđene naprave – „ajpeda“. Opisao ga je kao nevjerovatan uređaj koji služi kao alat za edukaciju, omogućava ljudima da surfuju internetom, gledaju video-zapise i komuniciraju sa drugim ljudima.

Džobs je tom prilikom otkrio da je ono što taj uređaj može izvanredno:

„To je najbolje iskustvo korišćenja interneta koje ste ikada dosad imali. Fenomenalno je vidjeti cijelu veb-stranicu na ekranu osjetljivom na dodir. Mnogo bolje od laptopa. Mnogo bolje od pametnog telefona.“

Dvije godine kasnije, novinari su ga pitali: „Vaša djeca zasigurno vole 'ajped'?“, a njegov odgovor bio je potpuno neočekivan.

„Zapravo, u našoj kući djeci ne dopuštamo da koriste 'ajped'. Mislimo da je za njih previše opasan“, rekao je tada.

Razlog zbog kojeg su supruga i on donijeli tu odluku bio je što su shvatili koliku zavisnost „ajped“ može da stvori, posebno jer uklanja potrebu da se izađe iz kuće i razgovara sa ljudima, piše Biznis insajder a prenosi RTS.

Britansko-američki novinar Nik Bilton tvrdio je i da je Džobs svojoj djeci ograničavao upotrebu interneta, a vrijeme su provodili u druženju i učenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.