Osamdeset godina od osnivanja Muzeja grada Perasta
Foto: travelmontenegro.me

Kulturna istorija

Osamdeset godina od osnivanja Muzeja grada Perasta

28. februara 1937. godine osnovan je Muzej grada Perasta, koji je postavio temelje savremene muzejske prakse u Boki Kotorskoj. Donacijom Peraštana, nasljednika uglednih porodica, tokom druge polovine 19. i početkom 20. vijeka, formiran je prvi muzejski fond i sakupljena arhivska građa Perasta od sredine 15. vijeka, saopšteno je iz Ministartsva kulture.

''Muzej grada Perasta baštini 16 pokretnih kulturnih dobara sa oko 450 muzejskih predmeta, razvrstanih u nekoliko zbirki koje prate istorijski, pomorski, ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vrijeme vladavine Mletačke Republike, kao i za vrijeme francuske i austrijske vladavine'', navodi se u saopštenju. 

Ranije je bio smjesten u zdanju Peraske opstine, na trgu pored crkve Svetog Nikole a sada se nalazi u palati Bujović, koja je za tu namjenu rekonstruisana 1957. godine. Palata Bujović je jedan od najljepsih primjera barokne arhitekture XVII vijeka, a podigli su je braca Ivan i Vicko Bujović 1694. godine. 

Od osnivanja do danas, Muzej se razvijao i mijenjao, a 1992. godine, postao je dio opštinske Javne ustanove “Muzeji Kotor”.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.