Monika Beluči otvorila 45. FEST u Beogradu
Foto: FEST

Monika Beluči otvorila 45. FEST u Beogradu

Italijanska glumica Monika Beluči otvorila je večeras u Beogradu 45. Međunarodni filmski festival FEST.

"Dragi Beograde, festival je otvoren", rekla je Beluči i dodala da je joj je čast što je više puta bila u Srbiji, što je za nju bilo "divno iskustvo" i što je radila sa "velikim rediteljem".

Reditelj Emir Kusturica, čiji će film "Na mliječnom putu" prvi biti prikazan na FEST-u, rekao je novinarima na ulazu centra Sava da se "vraća vremenu kada je FEST za njega značio prozor u svijet".

Na otvaranju su dodijeljene i nagrade, pa je Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti pripao glumcu Ljubiši Samardžiću, a za dosadašnje stvaralaštvo je uručena španskom reditelju Karlosu Sauri.

Jedno od najpoznatijih lica jugoslovenske kinematografije Ljubiša Samardžić nije mogao zbog bolesti da prisustvuje uručenju nagrade, pa je ona predata gradskoj sekretarki Beograda Ivoni Jevtić koja je rekla da je to "pobjednik za pobjednika" i pozvala publiku da jakim aplauzom pozdravi Samardžića i pomogne mu da "kao pobjednik izađe iz borbe za život".

Dobitnik nagrade za dosadašnje stvaralaštvo Sauri, rekao je da iza njega stoji 40 filmova i njegovih sedmoro djeca i da je njegov život kompletan.

"Žao mi je što ne znam srpski, koji je jako lijep jezik. Nadam se da ću ponovo doći u Beograd", rekao je Sauri.

Po proglašenju festivala otvorenim, prikazano je dugo očekivano ostvarenje Kusturice "Na mliječnom putu", u kome glavne uloge tumače on, Beluči i Sloboda Mićalović.

Fest je podsjetio i na one koji su decenijama stvarali magiju pokretnih slika, a koji su nas napustili - Velimira Batu Živojinovića, Dragana Nikolića, Milorada Mandića Mandu, Marinka Madžgalja, Miru Stupicu, Ðorđa Jelisića, Mihaila Zaverla, Krstu Škanatu, ali i kolažom inserata najavio program koji publiku očekuje narednih dana.

Umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da će publika u glavnom programu moći da vidi 15 filmova iz 12 zemalja, poznatih autora kao što su Haim Tabakman, Argiris Panimitropulos, Djuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Damjan Kozole i drugi.

Na festivalu će premijerno biti prikazano 95 filmova, a do 5. marta pubilka će moći da vidi najbolje filmove sa svjetskih festivala i favorite za Oskara, dok će festival zatvoriti film "Tišina" američkog režisera Martina Skorsezea.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.