Zajednički sastanak triju komiteta Parlamentarne skupštine NATO
Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu

Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu u Briselu

Zajednički sastanak triju komiteta Parlamentarne skupštine NATO

Članovi stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu, učestvuju u radu Zajedničkog sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta Parlamantarne skupštine NATO, koji se održava u periodu 18-20. februara 2017. godine u Briselu.

Kako je saopšteno iz Skupštine prvom sesijom Zajedničkog sastanka predsjedavao je predsjednik Političkog odbora Ojars Eriks Kalnins iz Letonije, a riječima dobrodošlice učesnicima se, ovom prilikom, obratio Predsjednik Parlamentarne skupštine  NATO Paolo Ali iz Italije. 

"Uslijedilo je pozdravno obraćanje stalnog predstavnika Belgije u NATO-u  Fransoa de Keršov d'Ekserd, tokom kojeg su predstavljene aktivnosti ove međunarodne organizacije u svijetlu aktuelnih bezbjednosnih dešavanja praćeno vremenom rezervisanim za diskusiju učesnika.

Na temelju prezentacije zamjenika pomoćnika generalnog sekretara iz Odsjeka za političke poslove i bezbjednosnu politiku NATO-a Džejmsa Apaturaja o „Političkoj agendi NATO-a", učesnici sastanka su istakli interesovanje u pravcu predstojećih koraka ove organizacije u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova sa posebnim osvrtom na važnost združenog djelovanja i punu uključenost svih činilaca sistema u pravcu obezbjeđenja mira", saopšteno je.

U nastavku rada Zajedničkog sastanaka diskusiju učesnika podstakla je i prezentacija zamjenika pomoćnika generalnog sekretara za obavještajne podatke, NATO, brigadnog generala Pola D. Nelsona na temu „Obavještajni rad izvan NATO“. 

Drugu sesiju skupa obilježila je prezentacija specijalne predstavnice za Žene, mir i bezbjednost u Kancelariji generalnog sekretara NATO-a, ambasadorke Mariet Šurman, na temu: „Žene, mir i bezbjednost:  Mogućnosti i izazovi iz ugla NATO“, a završni dio prvog dana Zajedičkog sastanka komiteta, u okviru sesije kojom je predsjedavao predsjednik Odbora za ekonomiju i bezbjednost Faik Oztrak iz Turske, učesnicima se obratio direktor Direktorata za krizni menadžment i planiranje pri Evropskoj službi za vanjske poslove Gabor Iklodi, prezentacijom na temu: „Perspektiva buduće saradnje EU i NATO“.

Nastavak rada drugog dana Zajedničkog sastanka, tokom četvrte sesije pod istoimenim predsjedavanjem, obilježila je prezentacija zamjenika generalnog sekretara NATO-a za nove bezbjednosne izazove, Džejmija Šia na temu: „NATO i borba protiv terorizma“. 

Tokom petog tematskog dijela Zajedničkog seminara Parlamentrane skupštine NATO predsjedavao je predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Rejmond Knops iz Holandije, realizovana je rasprava na temu: „Savez u burnim vremenima: pritisci spolja i iznutra“, tokom koje su izlaganje imali stalna predstavnica Francuske u NATO Helen Dišen,  predstavnik Italije u NATO Klaudio Bizonjero; otpravnik poslova u Misiji Poljske pri NATO-u Mikael Polakov, dok se u završnom djelu učesnicima skupa obratio otpravnik poslova u Misiji Sjedinjenih Država pri NATO-u Erl D. Litzenberg. 

Disksiju učesnika tokom šeste sesije Zajedničkog seminara podstakla je prezentacija šefa Sektora B za operacije i misije pri Odjeljenju za operacije, NATO, Nika Vilijamsa, na temu „Tekuće NATO operacije“.

"Uslijedila je rasprava na temu: „Jačanje industrijske baze odbrane Evrope i Sjeverne Amerike“ tokom koje su izlaganje imali: predsjedavajući NATO Industrijske savjetodavne grupe Martin Hil; zamjenik pomoćnika Generalnog sekretara za ulaganja u odbranu, NATO, Ernest Dž. Herold, dok je u završnom segmentu sedme tematske cjeline skupa izlagao zamjenik Izvršnog direktora u Evropskoj agenciji za odbranu, Rini Gus", saopšteno je.

Trećeg dana Zajedničkog sastanka Političkog komiteta, Komiteta za odbranu i bezbjednost i Komiteta za ekonomiju i bezbjednost  Parlamantarne skupštine NATO, (20.februara 2017. godine), biće realizovan sastanak članova Biroa i  Stalnog Komiteta, predsjednika komiteta i članova delegacija Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u Sjedištu NATO, sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu, kojem će, po pozivu, prisustovati Obrad Mišo Stanišić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.