Povezivanjem sa Italijom Crna Gora će postati energetsko čvorište
Gradnja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije

Nakon autoputa najkompleksniji projekat

Povezivanjem sa Italijom Crna Gora će postati energetsko čvorište

Gradnja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, nakon autoputa, najkompleksniji je projekat koji će našoj zemlji obezbijediti stabilno i sigurno napajanje električnom energijom, kazala je za Televiziju Crne Gore ministrica ekonomije Dragica Sekulić. Važnim smatra i što će Crna Gora postati energetsko čvorište koje povezuje istočnu i zapadnu Evropu, kao i to što su angažovani domaća radna snaga i kompanije.

"Podmorski kabl između naše zemlje i Italije je generator ubrzanog energetskog razvoja regiona koji trasira novi energetski put -Transbalkanski koridor", ističe ministrica ekonomije Dragica Sekulić. To je, smatra, interes ne samo zemalja Zapadnog Balkana, već i Energetske zajednice.

Nakon što je kabl postavljen, kompanija Terna će, pojašnjava ministrica Sekulić, postaviti konvertorsko postrojenje, dok će Crnogorski elektroprenosni sistem izgraditi infrastrukturu koja će omogućiti priključenje kabla na postojeću prenosnu mrežu.

"Za Crnu Goru to znači sigurno napajanje jer ćemo imati najmoderniju prenosnu mrežu i država će imati značajne prihode od korišćenja kabla", kazala je Sekulić za TVCG.

Ona napominje da je tokom izgradnje podmorskog kabla angažovano tridesetak kompanija sa domaćom radnom snagom. Ističe da će i u nastavku, ali i nakon završertka projekta, postojati potreba za građevinskom operativom, velikim brojem radnika i visokostručnog kadra. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.