U zapadnom dijelu Mosula pod Islamskom državom 350.000 djece
Foto: Beta

U zapadnom dijelu Mosula pod Islamskom državom 350.000 djece

Oko 350.000 djece zarobljeno je u zapadnom dijelu Mosula gdje su iračke snage pokrenule operaciju protjerivanja pripadnika Islamske države, upozorila je danas britanska nevladina organizacija "Save the Children" pozivajući iračke snage da sve učine da ih zaštite.

"Treba što prije obezbijediti koridore za evakuaciju civila", rekao je danas Mauricio Krivalero, direktor te nevladine organizacije u Iraku, u vrijeme početka operacije za povraćaj zapadnog dijela grada Mosula od Islamske države.

Oko 350.000 djece do 18 godina zarobljeno je u zapadnom dijelu Mosula i posljedice bombardovanja u tim uskim i gusto naseljenim ulicama moglo bi da budu teže nego što smo vidjeli dosad u sukobu, naveo je u saopštenju.

Porodice koje je kontaktirala ta nevladina organizacija su potvrdile da "bježanje nije opcija" zbog toga što borci Islamske države upućuju prijetnje pogubljenjima, ali i zbog snajperista i mina.

Krivalero je rekao da djeca u zapadnom Mosulu imaju "izbor" između bombi, borbi i gladi ako ostanu, i pogubljenja i snajperske vatre ako pokušaju da bježe.

"Iračke snage i njihovi saveznici uključujući SAD i Veliku Britaniju treba sve da učine da zaštite djecu i njihove porodice", rekao je on i dodao da počinje da ponestaje hrane, vode i ljekova.

Iračke snage pozvale su ranije danas na početku operacije stanovnicima da se zatvore u svojim kućama. Bitka za zapadni Mosul mogla da bude izuzetno teška pošto je to posljednje uporište Islamske države u Iraku.

Operacija je pokrenuta četiri mjeseca od kada je, 17. oktobra, počela ofanziva za povratak Mosula koji je Islamska država zauzela 2014.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.