Plavljanin poginuo u Siriji
Foto: Facebook

Još jedan poginuli borac ID iz Crne Gore

Plavljanin poginuo u Siriji

Tačno godinu nakon što je Plavljanin Ernad Huseinović poginuo na sirijskom ratištu boreći se na strani Islamske Države, u Plav je došla vijest o još jednoj pogibiji.

Dvadeset sedmogodišnji Džemal Canović, koji je u Siriji dobio ime Abu Tarik, poginuo je prije nekoliko dana. Njegova porodica već dva dana prima saučešče, a tijelo poginulog mladića još nije dopremljeno u Crnu Goru. 

Džemalov brat Kenan je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio fotografiju sada pokojnog Džemala na kojoj je napisao:

„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: `Mrtvi su!` Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! Allah ti podario najbolje mjesto u dženetu, lave moj!”.

Crnogorski mediji su više navrata pisali o braći Džemalu i Kenanu Canoviću za koje se zna da su u organizaciji Islamske Države zauzimali komandna mjesta.

Međutim, porodica Canović skrivala je da se njihova djeca bore u Siriji. Njihov otac Kemal, koji je vlasnik Plavske firme Interkom, u više navrata je demantovao, a neke medije i tužio zbog promovisanja vjerske nacionalne mržnje, tvrdeći da šire dezinformacije o njegovoj porodici. Glava porodice je u jednom intervalu bio i odbornik SDP-a u lokalnom parlamentu.

Da se pokojni Canović nalazio u Siriji, među borcima Islamske Države, moglo se zaključiti i po slikama na Fejsbuk profilu njegovog sugrađanina i saborca Omara Redžepagića. Za razliku od većine boraca Islamske Države sa prostora Crne Gore koji su sve činili da sakriju svoj identitet, Redžepagić je bio vrlo aktivan na društvenim mrežama i na fotografijama koje je objavljivao pored poginulog Džemala nalaze se i slike njegovog brata Kenana koji je u Siriji uzeo ime Ahmed Tarik. 

Mediji navode da je većina Plavljana do Sirije dospjela preko Sarajeva u kojem Islamska Država ima jako uporište. Mladići sa sjevera Crne Gore odlaze na studije u prijestonicu Bosne i Hercegovine i inficirani radikalnim idejama završavaju na ratištu u Siriji. 

Crnogorski istražni organi duže vremena drže na oku i vode istrage o tom na koji način mladići iz Crne Gore stižu do sirijskog ratišta. Nije tajna da su pod lupom crnogorskih obavještajnih službi bili i braća Canović. Sve su prilike da će tako biti i nastavljeno. Do sada je potvrđeno da je na teritoriji Sirije u redovima Islamske Države poginulo desetak mladića iz Crne Gore. Ne zna se tačan broj onih koji i dalje ratuju u Siriji ali se pretpostavlja da ih je makar dva puta više.

Plav slovi kao grad iz kojeg dolazi najviše boraca Islamske Države kad je Crna Gora u pitanju, potom slijede Ulcinj, Bar i Podgorica. Iz svakog od ovih gradova neko je poginuo u Siriji. Dnevnica onima koji prežive je 100 dolara. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.