Naučnici sa Harvarda će do 2019. oživjeti mamuta!
Ilustracija

Uređivanje gena

Naučnici sa Harvarda će do 2019. oživjeti mamuta!

Kombinujući DNK slona i vunastog mamuta, koristeći CRISPR tehnologiju uređivanja gena, istraživački tim s Harvarda najavio je čudo do 2019. godine.

Ideju su izložili tijekom ove sedmice na sastanku u Američkom udruženju za unapređivanje nauke u Bostonu. Životinja koju planiraju stvoriti bila bi hibrid azijskog slona koji će imati pojedine karakteristike vunastog mamuta, izumrle vrste slonova.

Imala bi dugo krzno, male uši i potkožnu mast, zbog koje bi se lako prilagođavala niskim temperaturama poput mamuta, ali tijelo bi više ličilo tijelu slona jer bi bilo izduženije. Životinju nastalu genetskim inženjeringom zovu mamuslon (mammofanth).

Svoj izum, tvrde, mogu ostvariti do 2019. zahvaljujući otkriću posve očuvanog mamuta 2013. u sibirskom ledu. Led je sačuvao donju vilicu, jezik i donji dio tijela te krv. Imao je dvije i ipo godine kad je uginuo, a pretpostavlja se da je ostao zarobljen u jezeru u kojem se i zaledio, pa je tako ostao konzervisan.

Iz krvi su izvadili cijeli genom. CRISPR tehnologija djeluje poput svojevrsnih molekularnih makaza kojima naučnici mogu sjeći i mijenjati gen, pa upravo na taj način planiraju stvoriti hibridni embrijon mamuslona. Vuneni mamut, jedna od posljednjih vrsta mamuta na Zemlji, živio je na području Evrope, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike. Izumrli su prije oko 4000 godina zbog klimatskih promjena u kombinaciji s ljudskim faktorom.

 

24sata.hr     

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.