Da li je crni hljeb zapravo zdraviji od bijelog? Saznajte!
Ilustracija

Koji je vaš izbor?

Da li je crni hljeb zapravo zdraviji od bijelog? Saznajte!

Možda vam se izbor između kriške integralnog i kriške bijelog hljeba za doručak čini suviše lakim, ako vodite računa o svom zdravlju, ali nova studija pokazuje da ne postoji “loš” i “dobar” odabir u ovakvom slučaju.

Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana. 

Dr Evan Elinav sa Vajsman instituta u Izraelu je na konferenciji Američke asocijacije za naprijedak u nauci da je reakcija organizma na hljeb sasvim jedinstvena. 

“Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji ‘dobra’ namirnica ili ‘loša’ namirnica niti ‘superhrana’”, kaže on. 

Njegove kolege su testirale dvije različite vrste hljeba na 40 ispitanika. Kod njih je mjeren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tijela reaguju na bijeli i domaći integralni hleb. 

Bez obzira na vrstu hljeba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obije grupe, skakao je nedugo poslije obroka, a u prosijeku su reakcije organizma kod svih bile iste. 

Dr Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crijevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi. 

Istraživači su demonstrirali da je rješenje takozvana transplantacija fekalija i na primjeru miševa dokazali da je moguće liječiti gojaznost promijenom mikrobioma crijeva. Dr Elinav gaji nadu da će ovo rješenje biti primjenljivo i na ljude.

 

Independant

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.