UEFA istražuje rizike kojima su fudbaleri izloženi pri udaranju lopte glavom
Ilustracija

UEFA istražuje rizike kojima su fudbaleri izloženi pri udaranju lopte glavom

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) najavila je da će pokrenuti istraživanje na tragu nedavnih rezultata britanskih naučnika koji tvrde da često udaranje lopte glavom kod fudbalera može izazvati demenciju i druge poremećaje.

Rukovodstvo UEFA-e saopštilo je da će analizirati nedavno naučno istraživanje koje je pokazalo kako dugogodišnji udarci lopte glavom kod fudbalera mogu izazvati oštećenja mozga i demenciju kakva se često pojavljuje kod boksera ili profesionalnih igrača američkog fudbala.

“Kako bismo prikupili više inforamcija o toj temi, UEFA će pokrenuti i vlastito istraživanje. Cilj nam je da na najmanji nivo smanjimo zdravstvene rizike za mlade fudbalere tokom treninga i utakmica“, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

Ne otkrivajući ime kluba, iz UEFA-e je saopšteno da će istraživanje podržati i neki engleski premijerligaški timovi.

Naučnici sa univerziteta u Londonu i Kardifu su sproveli istraživanje na bazi podataka o 14 bivših fudbalera koji su u periodu od 1980. do 2010. godine imali probleme sa nervnim sistemom i liječeni na psihijatriji.

Kod šest preminulih fudbalera je naknadnim testovima utvrđeno da su imali izlive krvi u mozak.

Naučnici tvrde da postoji logična i čvrsta veza između čestog udaranja lopte u sudaranja igrača glavama u duelima i pojave oštećenja mozga i razvoja demencije kod tih igrača.

Udruženje profesionalnih fudbalera Engleske je još prošle godine uputilo apel da se djeci uzrasta do deset godina zabrani udaranje lopte glavom, jer je rizik najveći kod mlađih fudbalera.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.