Danas je Sretenje: Osoba koju prvo ugledate ujutru, može da odredi vašu sudbinu

Danas je Sretenje: Osoba koju prvo ugledate ujutru, može da odredi vašu sudbinu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Sretenje. Time se obilježava prvi susret Boga i čovjeka u hramu u Jerusalimu.

Sretenje se u narodu tumači kao dan kada se sreću zima i ljeto. Ponegdje se kaže i Obretanje, jer se ovog dana obrće zima u ljeto. Zato se priča da kad se sretnu zima i ljeto na Sretenje, onda zima kaže ljetu:

“Ti meni daješ gole i bose ljude, a ja tebi obučene”, a ljeto odgovara: “Istina, ali se meni mnogo više raduju nego tebi.”

Iz ovih pričanja očigledna je stara narodna podjela godine na zimu i ljeto.

Vjeruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz svog skloništa i pogleda da li ima sjenku. Ako je ima, onda se okrene i vraća u pećinu da odspava još šest nedjelja, koliko će zima trajati. Ako nema sjenku, onda se odgega u šumu u potrazi za hranom.

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale svijeće, jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Vrapci do Sretenja biraju svoje nevjeste, a na ovaj dan se vjenčavaju i tada su najglasniji i najbučniji.

Djevojke dobro gledaju koga će prvo ujutru sresti, jer se vjeruje da će i budući mladoženja ličiti na mušku osobu koju su tog jutra srele.

Slavi se kao krsna slava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.