Predstavljena monografija crnogorskog fudbala i fudbalski rječnik
Foto: AA

Predstavljena monografija crnogorskog fudbala i fudbalski rječnik

Fudbalski savez Crne Gore predstavio je danas u Podgorici dvije monumentalne publikacije - monografiju "Crnogorski fudbal 1991-2016", Branka Krivokapića i "Crnogorsko-engleski fudbalski rječnik", Milovana Đukanovića. Monografija "Crnogorski fudbal 1991-2016" detaljno prikazuje sve važne događaje u ovom periodu, dok je "Crnogorsko-engleski fudbalski rječnik" primjerak koji sadrži sve fudbalske pojmove, javlja Anadolija.

Monografija "Crnogorski fudbal 1991-2016", autora sportskog novinara Branka Krivokapića prikazuje detaljno sve važne fudbalske aktivnosti od perioda 1991. godine pa do kraja 2016. godine. U monografiji se nalaze tabele zajedničke lige Jugoslavije, nakon toga Srbije i Crne Gore, a kasnije i Crne Gore, sa posebnim akcentom na učešće crnogorskih klubova. Posebno poglavlje posvećeno je i stvaranju reprezentacije Crne Gore nakon obnove nezavisnosti maja 2006. godine. 

2017021322182429318853606Web

Foto:AA

Generalni sekretar FSCG Miomir Đurđevac kazao je da svaka od ovih knjiga ima izuzetan značaj. 

„Posebno bih apostrofirao monografiju 'Crnogorski fudbal 1991-2016'. Stariji poznavaoci fudbalskih prilika sjećaju se da smo imali monografiju 1931-1991. Onda je uslijedila jedna praznina, ali sada čestitam Branku Krivokapiću za ovu novu monografiju. Period od 1991-2016. je period dinamičnih dešavanja i aktivnosti, od zajedničke lige pa sve do danas, kada FSCG funkcioniše kao samostalan savez“, kazao je Đurđevac. 

Autor monografije Branko Krivokapić kazao je da se u knjizi mogu naći mnogi detalji koji su skoro pa zaboravljeni, ali na koje Crna Gora može biti ponosna. 

Doajen crnogorskog sportskog novinarstva Milorad Đurković istakao je da će ova monografija imati sve veću vrijednost kako vrijeme bude prolazilo. On je iskazao očekivanje da se neće čekati na novu monografiju previše dugo. 

"Crnogorsko-engleski fudbalski rječnik“ predstavlja knjigu koja se preporučuje svim fudbalskim radnicima, počev od trenera, fudbalera, sudija, pa sve do lica koja se bave stručnim i administrativnim poslovima u fudbalu. U knjizi su opisani i sa crnogorskog na engleski jezik i obratno prevedi izrazi koji se odnose na fudbalsku igru. 

Autor rječnika Milovan Đukanović kazao je da je na izradi ove knjige radio oko pet godina. 

„Ovo je stručni fudbalski rječnik. S obzirom da svaka struka ima svoje specifičnosti, ovo je rječnik fudbalske terminologije“, istakao je Đukanović. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.