Stanković: Novi format Svjetskog prvenstva neće uticati na kvalitet turnira
Dejan Stanković

Nada se da se Van Basten šalio

Stanković: Novi format Svjetskog prvenstva neće uticati na kvalitet turnira

Savjetnik predsjednika UEFA Dejan Stanković rekao je da vjeruje da novi format Svjetskog prvenstva sa 48 učesnika neće uticati na kvalitet turnira.

Stanković se nada da se Marko van Basten "šalio" kada je predlagao određene promjene fudbalskih pravila.

Poslije imenovanja Aleksandra Čeferina za predsjednika UEFA prošle godine, rekorder Srbije po broju nastupa za reprezentaciju postavljen je za njegovog savjetnika.

Stanković je u intervjuu za nedjeljnik Ekspres rekao da dobro sarađuje sa Čeferinom, za koga je rekao da je vrijedan, odgovoran i kvalitetan čovjek. On je dodao da se neće zasititi posla u fudbalu, posle rada na dobijanju trenerske licence i uloge tim menadžera Intera, pošto u Uefi može mnogo da nauči. 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je prošlog mjeseca donijela odluku od promjeni sistema takmičenja na Svjetskom prvenstvu sa 32 na 48 ekipa. Upitan da li će to uticati na kvalitet turnira, Stanković je odgovorio odrično. 

"Neće (uticati). Ni na kvalitet, ni na posjetu, što smo vidjeli i na nedavnom Evropskom prvenstvu, gde je takođe bio format sa većim brojem učesnika nego do tada. Mislim da je šampionat u Francuskoj dao odgovor i na mundijalske dileme", naveo je Stanković. 

Govoreći o novom formatu Lige šampiona od 2018. godine, u kome će biti šest mjesta za klubove iz kvalifikacija, Stanković je rekao da će kvalitet biti u prvom planu, a da kroz kvalitet ide i novac. 

"To je jasno, i to nije ohrabrujuće za naše timove, da budem iskren do kraja. Ipak, sistem kvalifikacija ostaje isti i biće rivala koji mogu da se pobijede. S druge strane, kad se izbori učešće, zarađeni novac je sve veći i nastupi naših klubova u Ligi šampiona svakako bi podigli nivo i u domaćem fudbalu", rekao je on. 

Stanković je dodao da mu se dopada ideja o odigravanju finalnih utakmica van Evrope, nakon što se Njujork pominjao kao domaćin. 

Legendarni holandski fudbaler Marko van Basten nedavno je predložio promjene u fudbalu, među kojima su ukidanje ofsajda, jedanaesteraca i produžetaka, uvođenje narandžastih kartona, kao i da se ograniči broj prekršaja i uveća broj izmena. 

"Najiskrenije, nadam se da se samo šalio. Ne bi valjalo zbog njega da je zaista uvjeren u to što je rekao. Ako se ispostavi da je bio ozbiljan, plašim se da ga niko više iz fudbalskog svijeta neće shvatati ozbiljno. Mislim da su inovacije poput 'oka sokolovog' i eventualnog 'čelendža' sasvim dovoljne fudbalu i da će one dovoljno uticati na igru i pravednost, a za Van Bastenove prijedloge želim da vjerujem da su bili šala", naveo je Stanković. 

Upitan o očekivanjima srpske javnosti o konretnoj koristi zbog činjenice da su Zoran Laković i Stanković na čelnim funkcijama u UEFA, bivši fudbaler Crvene zvezde, Lacija i Intera rekao je da svi moraju da rade i da vjeruje da Fudbalski savez Srbije ne očekuje poklone od Uefe. 

"Pođi prvo od sebe, a ne od drugih. Mislim da FSS i funkcioniše tako da niko ne očekuje 'darove sa neba' i to je dobro. Javnost je nešto drugo, ona uvijek ima očekivanja, ali tu je veoma važan i uticaj medija. I vi biste morali da objasnite običnom čovjeku da pokloni stižu samo od Djeda Mraza, a da se sve ostalo zaslužuje i zarađuje", naveo je Stanković. 

Upitan o sve značajnijoj ulozi žena u fudbalu, poslije imenovanja Fatme Samure za prvog operativca FIFA, Stanković je rekao da po tom pitanju "nikada nije bio Balkanac". 

"Haj’te molim vas, pa bar sam ja navikao da žena komanduje. Doduše u kući, ali šta je važnije od kuće i porodice. Šalu na stranu, meni to ne smeta nimalo i nisam nikada po tom pitanju bio Balkanac. Ravnopravnost žena i muškaraca jeste osnova života i ako neko ima kvalitet, nevažno je kog je pola ili koje je boje kože ili nacionalnosti. Zato me i ne čudi što ima toliko žena u fudbalu", rekao je Stanković.

 

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.