Ovo su prednosti i rizici obrezivanja
Ilustracija

Nauka dokazala

Ovo su prednosti i rizici obrezivanja

Muško obrezivanje je predmet debate već vjekovima. Međutim, nova studija bi mogla da okonča ovu diskusiju.

Australijski istraživači kažu da obrezivanje može biti korisno koliko i vakcinacija u zaštiti dječaka od određenih oblika infekcija. 

Oni kažu da su koristi od ovog zahvata u prednosti nad rizicima i to u odnosu 200 prema jedan, kao i da neobrezani muškarci imaju 80 odsto veći rizik da razviju neko oboljenje povezano sa kožicom penisa. 

Tokom života, svaki drugi neobrezani muškarac dobije neku infekciju zbog kožice, kaže vođa studije dr Brajan Moris sa Univerziteta u Sidneju. S druge strane, slične infekcije javljaju se tek kod jednog od 250 obrezanih. Osim toga, obrezivanje, kako pokazuju istraživanja, ne ostavlja negativne posljedice na funkcije penisa, senzitivnost, kao ni mogućnost postizanja uzbuđenja i zadovoljstva. 

Studiju su sproveli stručnjaci Univerziteta u Sidneju, Univerziteta u Novom Južnom Velsu i nekoliko univerzitetskih bolnica. 

Oni su bili fokusirani na to kako obrezivanje utiče na urinarne infekcije, zapaljenska stanja, seksualno prenosive bolesti i genitalni kancer, kao i nivo rizika koji ovaj zahvat nosi u ranom djetinjstvu. 

Kozmetičko obrezivanje trenutno je zabranjeno u australijskim bolnicama, ali se zahvat može izvesti privatno. Procedura se smatra “generalno bezbijednom”, ali postoje neki rizici od komplikacija. 

Dr Moris kaže da je obrezivanje nekada bilo poželjna intervencija i pozvao na njeno vraćanje u javne bolnice. 

“Velike koristi i niski rizici rano obrezivanje čine podjednako korisnim kao što je vakcinacija”, rekao je on.

Daily mail

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.