Oprez pri kupovini nakita, evo na šta morate da obratite pažnju (VIDEO)
Ilustracija

Kampanja Zavoda za metrologiju

Oprez pri kupovini nakita, evo na šta morate da obratite pažnju (VIDEO)

Zavod za metrologiju pokrenuo je on-line kampanju kojom potrošače informiše da je u Crnoj Gori zakonom regulisano obavezno ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala kao što su zlato, srebro, platina i paladijum.

U sklopu kampanje osmišljen je animirani video spot kojim se potrošačima skreće pažnja da prilikom kupovine provjere da li predmeti od dragocjenih metala posjeduju sve zakonom propisane oznake: znak uvoznika i proizvođača, odgovarajuću oznaku finoće i državni žig.

Predmeti od dragocjenih metala, prije stavljana u promet, na osnovu Zakona o kontroli predmeta od dragocjenih metala, obavezno se ispituju i žigošu u Zavodu za metrologiju.

"U skladu sa tim  Zakonom, proizvođači i uvoznici predmeta od dragocjenih metala, odnosno svi koji stavljaju u promet predmete od dragocjenih metala, dužni su da u svojim prodajnim objektima izlože sliku državnih žigova i rješenje o znaku proizvođača i uvoznika predmeta od dragocjenih metala, kao i da imaju sredstvo (lupu ili sl.) koje se stavlja na upotrebu zainteresovanim licima, pomoću kojeg bi se žigovi mogli jasno vidjeti i razlikovati. Na taj način potrošači se mogu uvjeriti u ispravnost predmeta od dragocjenih metala prepoznavanjem državnog žiga na predmetu", saopštavaju iz Zavoda.

igosanjepredmetaoddragocjenihmetala

Zavod za metrologiju tokom prošle godine je primio je 181 zahtjev za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala.

Žigosano je oko 15.2 kg predmeta od zlata i oko 190 kg predmeta od srebra. Donijeta su i 33 rješenja o odbijanju žigosanja predmeta od dragocjenih metala - stoji u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.