Omiljeni proizvod žena se ispostavio kao otrovan po organizam?!
Riz Viterspun

Naučnici otkrivaju

Omiljeni proizvod žena se ispostavio kao otrovan po organizam?!

Istraživači iz Amerike su nedavno ispitivali uticaj jednog od najdražih proizvoda žena na ljudski organizam, a rezultati su ih jako iznenadili. U pitanju je lak za nokte, a evo i šta su pronašli…

Naime, istraživači su ispitivali da li lakovi za nokte sadrže trifenil fosfat koji se dodaje kako bi proizvod duže trajao, prenosi B92.

Ovo organsko jedinjenje se dodaje i u proizvodnji plastike i može biti jako opasno. 

Najviše je zapanjila činjenica da su sve ispitanice koje su koristile lakove sa ovim svojstvom u tijelu imale tragove ovog jedinjenja i to u većoj količini nego što bi trebalo. Količina iznad dozvoljene utiče na hormonske promjene vezane za probleme u razvoju mozga, preuranjeni pubertet i na gojenje. 

Trifenil fosfat je pronađen čak u 49% lakova za nokte od ukupno 3000 testiranih.

Inače, u istraživanju je pronađeno još da prozirni lakovi za nokte sadrže najveću količinu ovog jedinjenja.

 


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.