Prvi veliki kineski putnički avion premijerno će poletjeti ove godine (VIDEO)
Foto: Al Jazeera

Nakon dugog odlaganja

Prvi veliki kineski putnički avion premijerno će poletjeti ove godine (VIDEO)

Prvi veliki putnički avion kineske proizvodnje, nakon nekoliko godina odlaganja, premijerno će poletjeti u prvoj polovini ove godine, saopštili su danas kineski državni mediji.

Prema pisanju Narodnog lista avion C919 sa 175 mjesta skoro je završen u kompaniji Komercijalna avionska korporacija Kine (Comac), a primljene su porudžbine za još 517 ovakvih letjelica.

Prvobitno je ovaj model trebalo da poleti 2015. godine, što je u više navrata odloženo zbog problema u proizvodnji.

Avion C919 koji je dio pokušaja Kine da razvije domaću avio industriju, na svjetsko tržište ući će 2019. godine kao konkurencija Erbasu A320 i Boingu 737, te ruskom Irkutu MC-21.

Prošle godine premijerni let je imao ARJ21-700 sa 70 mjesta, prvi regionalni avion proizveden u Kini, koja je do sada uglavnom zavisila od stranih proizvodjača.

Erbas i Boing procjenjuju da će tržište za nove avione biti vrijedno više od pet hiljada milijardi dolara u narednih 20 godina.

Stručnjaci iz avio-industrije smatraju da će Kina imati težak zadatak u pokušaju da uzme značajniji dio tog tržišta, čak i uz podršku vlade.

 
 
Beta

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.