Rukometaši Francuske odbranili titulu prvaka svijeta
Foto: AA

Pobjedili Norvešku

Rukometaši Francuske odbranili titulu prvaka svijeta

Rukometaši Francuske odbranili su titulu prvaka svijeta, pobjedom nad Norveškom 33:26 u finalu u Parizu.

"Trikolori" su šesti put osvojili titulu, a predvodio ih je Nikola Karabatić sa šest golova, prenosi B92.

Norvežani su dobro parirali domaćinu u prvih pola sata u Bersiju, imali su i tri gola prednosti, ali je Francuska serijom 5:1 pred kraj preokrenula na 18:17 na poluvremenu.

Domaćin je nastavio u istom ritmu u drugom poluvremenu, Francuzi na startu drugog dijela stižu do tri gola razlike, a sredinom perioda i do +5 (24:19), čime su definitivno slomili rivala. Najveća prednost je bila 31:23. 

Po gol manje od Karabatića postigli su Valentan Porte, Miakel Gigu i Kentin Mae, dok se na drugoj strani istakao Kent Robin Tonesen sa istim učinkom. 

Francusi su rekorderi sa šest titula (prethodne 1995, 2001, 2009, 2011, 2015), ispred Švedske i Rumunije koji imaju po četiri zlatna odličja. 

Po tri trofeja imaju Rusija, Njemačka, dva su osvojili Španci, a po jednom su prvaci planete bili Jugoslavije, Čehoslovačka i Hrvatska. Samo jedan tim van Evrope je stizao do medalje, Katar do srebra kao domaćin na prethodnom. 

Francuzi ukupno imaju 18 medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima, te olimpijskim igrama, od toga 11 zlatnih, dvije srebrne i pet bronzi. 

Norveška je u Francuskoj osvojila prvu medalju na nekom SP. Do bronze je u Parizu stigla Slovenija, pobjedom nad komšijama Hrvatima.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.