Federer osvojio Grend slem poslije pet godina
Foto: Getty images

Australijan open

Federer osvojio Grend slem poslije pet godina

Jedan jedini i neponovljivi Švajcarac Rodžer Federer savladao je jednog od najvećih rivala, Španca Rafu Nadala u finalu 105. Australian opena sa 3:2 (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3), nakon 220 minuta igre.

Federer je pobjedom u Melburnu došao do 18. grend slem titule i tako dokazao da je najbolji teniser u istoriji "bijelog sporta".

Federer je bolje ušao u duel i osvojio je prvi set, ali se Rafa vratio a kada se nakon razmjene dva naredna seta pošlo u odlučujući, Španac je slovio za apsolutnog favorita.

Pogotovo nakon brejka u prvog gemu 5. seta. Ipak, Federer se nije predavao, vratio je brejk a potom sigurnom igrom do odlučujućeg devetog gema stigao na domak trijumfu. Rafa je uspio da dođe do dvije vezane brejk lopte, ali je Federer potom sjajno servirao.

Federer je smanjio u međusobnom skoru na 23:12, za prvu grend slem titulu još od Vimbldona 2012. godine. Federer je u devetom, međusobnom grend slem finalu Rafu dobio tek treći put. 

"Nijesam vjerovao da mogu do trofeja nakon tolike pauze, ali najprije da čestitam Rafi na velikom povratku. Mislim da ni jedan od nas nije vjerovao da možemo do trofeja, jer kada smo se sreli kod njega prije samo četiri mjeseca bili daleko od povratka, a kamoli da razmišljamo o ovako velikom trofeju. No, drago mi je da se Rafa vratio i čestitam njegovom timu na tome, i želim im da i u narednim sezonama Rafa bude tu na najvećem nivou, jer potreban je tenisu. Ovo je težak sport, ali jedan mora da pobijedi a rado bih prihvatio, da je moguće, da podijelimo ovaj trofej", kazao je nakon 100. meča u Melburnu i pete titule na Ozi openu 35-godišnji Švajcarac.

Federer se zahvalio organizatoru, sponzorima i naviajčima, a posebno se obratio čovjeku čije ime nosi centralni teren u Melburnu - Rodu Lejveru.

After 7 long years...Roger #Federer and Norman are reunited

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.