Evo kako puniti telefon na pravi način
Ilustracija

Savjeti za duži rad baterije

Evo kako puniti telefon na pravi način

Pojavom smartfona počeli smo da telefone punimo na nekoliko sati, a ne na nekoliko dana kao ranije. To umije da frustrira, ali izgleda da postoje određene cake za duži rad baterije koje nismo znali.

Mnogi od nas vjeruju da ćemo čestim i kratkotrajnim punjenjem na dugoročnom planu oštetiti bateriju, kao i da se punjenje baterije preporučuje tek kada je ona na izmaku. Izgleda da smo svo vrijeme bili u zabludi!

Tako barem tvrdi kompanija Cadex koja se bavi proizvodnjom baterija. Litijum-jonske baterije u našim telefonima su osjetljive na „stres” kakvom ih izlažemo i vremenom se njihov radni vijek skraćuje.

Ukoliko želite da baterije rade punom parom, onda bi trebalo da se pridržavate savjeta koje je dala pomenuta kompanija:

Izvadite punjač iz telefona kada se baterija skroz napuni

Prema podacima Cadex-a, ostavljanje telefona na punjaču, recimo, tokom noći, dugoročno može da ošteti bateriju.

Kada je vaš telefon dostigao 100 procenata, sve vrijeme dobija dodatnu energiju kako bi ostao na maksimumu, budući da je sve vreme uključen u struju. To bateriju stavlja u veliki stres i oštećuje je.

Ne punite bateriju do maksimuma

Litijum-jonske baterije uopšte i ne treba da se pune do maksimuma. Bolje je da ostane ispod tog nivoa, jer visoka voltaža škodi bateriji.

Možda djeluje kontraproduktivno, ukoliko želite da vas telefon služi tokom cijelog dana, ali je mnogo bolje da je povremeno tokom dana malo dopunite, nego da to činite jednom i do kraja.

Telefon punite kada god možete

Ispostavlja se da litijum-jonske baterije naših mobilnih telefona mnogo bolje funkcionišu kada ih punimo povremeno, nego nakon potpunog pražnjenja i dugog punjenja.

U najboljem slučaju, treba da dopunite telefon čim izgubi 10 odsto energije. Ne samo da će na taj način vaša baterija na duže staze funkcionisati optimalno, nego ćete i uvijek imati telefon spreman za korištenje.

Rashladite telefon

Baterije mobilnih telefona su osjetljive na toplotu, pa mnogi proizvođači preporučuju da uklonite određene tipove zaštitnih maski tokom punjenja. Ako primjetite da se uređaj pregrijao dok je na punjaču, skinite mu masku. Takođe, nemojte dozvoliti da vam telefon dugo stoji na suncu, jer to može oštetiti bateriju.

 

Noizz.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.