Veliki lajk: Fejsbuk gradi mega-centar u Evropi
Ilustracija

Veliki lajk: Fejsbuk gradi mega-centar u Evropi

Američki tehnološki gigant Fejsbuk objavio je da će u centralnoj Danskoj izgraditi data centar, treći van matičnog SAD.

Izvršni direktor Fejsbuka kazao je kako će objekat, koji će biti izgrađen zapadno od Odensea, trećeg po veličini grada u Danskoj, biti "jedan od najnaprednijih i energetski najefikasnijih data centara".

Gradonačelnik Odensea Peter Rahbaek Juel izjavio je da ta vijest zaslužuje "veliki Fejsbuk lajk". Grad je američkoj kompaniji prodao zemljište industrijske namjene za 10 miliona dolara. 

Trenutno nije poznato kada bi gradnja centra trebalo da počne. 

Fejsbuk je 2012. u gradu Lulei u arktičkom dijelu Švedske otvorio prvi centar podataka van SAD-a. U međuvremenu su počeli da grade i drugi data centar u irskom mjestu udaljenom 14 kilometara od Dablina. Početak rada irskog centra predviđen je za kraj ove ili početak iduće godine. 

Fejsbukov centar u Danskoj trebalo bi da počne sa radom 2020. godine.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.