Da li znate šta znači Amin?
Ilustracija

Ovo bi svako ko vjeruje u Boga morao da zna

Da li znate šta znači Amin?

U Starom zavjetu riječ AMIN simbolizuje istinu, koja se “ublagosilja na zemlji, blagosiljaće se Bogom istinijem”. (Knjiga proroka Isaije, 65:16).

Isto tako Isus se u Otkrivenju sv. Jovana naziva Amin.

Pošto je u kultu drevnih Jevreja riječ AMIN veoma mnogo upotrebljavana u značenju želje, ali mnogo više kao riječ čije je smisao, Amin je postao simbol potpune privrženosti vjeri, poprimirivši u religijama Knjige smisao zavata: “Neka tako bude” .

Isto značenje riječ amin ima i u islamu, gdje se izgovara poslije prve sure iz Kurana, ali i na kraju molitve.

Po nekima hebrejska riječ :”AMEN” čne početne riječi A(L) (ILI El), ME(leh) i N(eman), što znači: “Bog, kralj dostojan povjerenja”.

U kabali je to magična riječ, čija je numerička vrijednost 99. Posto riječ amin ima isti korijen kao emuma (“vjera”), onaj koji je izgovara istovremeno potvrđuje svoju vjeru u judaizmu i monoteizmu.

Beograd.in

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.