Osobe sa krivim nosem imaju veći rizik od upale krajnika
Ilustracija

Devijacija može da dovede do akutne upale sinusa

Osobe sa krivim nosem imaju veći rizik od upale krajnika

Respiratorne tegobe izazvane virusima češće se zakomplikuju kod pacijenata koji imaju krivu nosnu šupljinu i koji pate od hroničnog alergijskog rinitisa i hroničnog oboljenja krajnika i ždrijela.

"Gotovo polovina pacijenata koji imaju krivu nosnu pregradu, a koje zahvati neki od virusa gornjih disajnih puteva, obole i od akutne upale sinusa", kaže dr Svetlana Valjarević, iz službe ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun", prenose "Novosti".

"Takođe, češće su i upale srednjeg uva, zbog lošije prohodnosti Eustahijeve tube koja povezuje šupljinu bubne opne sa nosnim spratom ždrijela", dodaje ona.

I pacijente koji boluju od sezonskog ili cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa u velikom broju prati pogoršanje osnovne bolesti zbog same prehlade.

"Mnoge studije su pokazale da je postojeći alergijski rinitis praćen većim i ozbiljnijim promjenama u sluznici nosa, sinusa i srednjeg uva tokom virusnih infekcija, nego što je to slučaj kod pacijenata koji nemaju alergijska oboljenja", kaže dr Valjarević, a potom dodaje: "Razlog tome je što je kod alergija sluznica već izmjenjena, otežana je drenaža sekreta, a epitel je pogodniji za virusnu invaziju. Isto važi i za hronično upaljenu sluznicu krajnika i ždrijela, koju najčešće uzrokuje pušenje, alkohol i gorušica. Kod ovih pacijenata virusna infekcija je često praćena pojavom bakterija, što zahtijeva primjenu antibiotika i duži period oporavka".

Da bi se stopa respiratornih infekcija i komplikacija koje ih prate smanjila, savjetuje se sezonska vakcinacija protiv gripa, raznovrsna ishrana, bavljenje fizičkom aktivnošću, boravak na čistom vazduhu, prestanak pušenja i liječenje alergija. Ukoliko su komplikacije uzrokovane krivom nosnom pregradom i krajnicima učestale, savjetuje se razmatranje hirurškog ispravljanja nosnog pregratka i uklanjanje krajnika.
 

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.