Tanjević: Rajs želi ponovo da igra za Crnu Goru
Foto:AA

Košarkaške selekcije u 2017. na osam velikih takmičenja

Tanjević: Rajs želi ponovo da igra za Crnu Goru

Crnogorske košarkaške reprezentacije u 2017. godini nastupiće na osam velikih takmičenja, saopšteno je danas iz Košarkaškog saveza Crne Gore.

Muška i ženska seniorska reprezentacija nastupiće na Evropskim prvenstvima, gdje će se u A diviziji takmičiti i kadeti, juniori i mlađi seniori. 

Muška pionirska selekcija nastupiće na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Sloveniji, dok će Crna Gora imati predstavnike na Igrama malih zemalja Evrope i Univerzijadi u muškoj konkurenciji. 

Saopšteno je i da je Crna Gora jedna od osam država u Evropi koja će ovog ljeta imati sve nacionalne selekcije u A diviziji. To, osim Crne Gore, imaju još samo Francuska, Španija, Srbija, Slovenija, Turska, Letonija i Italija,izvještava Anadolija.

Selektori šest nacionalnih selekcija, osim ženske seniorske koji će to odraditi naknadno, predstavili su danas plan priprema i šire spiskove igrača na koje računaju u pripremnom period. 

Selektor A reprezentacije Bogdan Tanjević kazao je da će plan priprema biti sličan prošlogodišnjem, navodeći da će se potruditi da igrači na završnim pripremama, koje počinju 20. jula dođu spremni za napore koji ih očekuju. 

"Očekuje nas složen posao da igrače koji ranije završe sezonu pripremimo da bi na završne pripreme dočekali spremni. Napravili smo širi spisak od 30 kandidata, koji ćemo u maju skratiti na 24. Tokom priprema imaćemo devet utakmica, što je dovoljno da uz dobar rad spremno dočekamo start utakmica", kazao je Tanjević. 

On je istakao da je u kontaktu sa kandidatima, navodeći da su neki igrači u odličnim pozicijama u klubovima, ali i da ima onih koji to nijesu. Tanjević je potvrdio da je razgovarao sa Tajrizom Rajsom i najavio njegov povratak u reprezenatciju. 

"Moj utisak je da želi da igra za reprezentaciju. Prošle godine imao je problem sa koljenom, pa sam izabrao skromnijeg igrača, Derika Nidama, koji je bio podrška ostalima. Rajs je kategorija više od Nidama", kazao je Tanjević. 

On je, komentarišući šanse crnogorske selekcije na EP, kazao da ko se ne nada medalji bolje i da ne izlazi na teren. 

"Također, postoji i američka izjava da ko nije spreman na poraz bolje i da ne izlazi na teren. Moramo da gajimo ambicije za najbolji rezultat, svjesni kvaliteta protivnika. EP često je i teži turnir od Olimpijskih igara. Nadam se da nećemo imati problema sa povredama i da ćemo se dobro spremiti", kazao je Tanjević. 

2017011022121525317840967Web

Prema riječima Boška Radovića, koji će selekciju predvoditi na Igrama malih zemalja Evrope u San Marinu od 29. maja do 3. juna, cilj je da reprezentacija ponovi rezultat sa takmičenja na Islandu, kada je Crna Gora osvojila zlato. 

"Na spisku je većina igrača koji su prošle godine bili dio kvalifikacija za EP. To govori koliko ozbiljno pristupamo toj akciji. Cilj je da ponovimo rezultat sa Islanda i provjerimo potencijalne kandidate za EP. Što se tiče Univerzijade predvodiću selekciju igrača rođenih 1996. godine, najtalentovaniju generaciju od ostamostaljenja", kazao je Radović. 

Selektor reprezentacije do 20 godina, Dušan Dubljević, smatra da bi za njegovu selekciju uspjeh bio i opstanak u A diviziji. 

"Imamo težak zadatak. Imaćemo na raspolaganju praktično novi tim. Ne možemo tražiti velike rezultate, opstanak bi bio velika stvar. Imamo tešku gruup u kojoj su nam rivali Francuska, Turska i Island", kazao je Dubljević. 

Selektor juniora Nebojša Bogavac podsjetio je na dominantan povratak u A diviziju i kazao da bi i za njegovu selekciju opstanak u elitnom društvu bio uspjeh. 

"Imamo težak zadatak i ozbiljne rivale. Nadam se da ćemo ostati u A diviziji", rekao je Bogavac.

Selektor kadetske reprezentacije, koja će biti domaćin šampionata, Mladen Ostojić, kazao je da je domaćinstvo dodatna obaveza njegovim izabranicima. 

Selektor pionira Zoran Marjević kazao je da i ove godine očekuje dobar rezultat na turniru u Sloveniji, nezvaničnom prvenstvu Evrope. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.