Evo kako sačuvati vozilo
Ilustracija

Pitanja i odgovori

Evo kako sačuvati vozilo "na minusu"

Zima je uveliko stegla, moramo da se borimo sa niskom temperaturom, maglom, snijegom, ledom...

Mnogo je problema sa kojima će se vozači susretati u sledećih nekoliko mjeseci, pa nije naodmet da podsjetimo na pravila, ali i odgovorimo na neka pitanja i riješimo određene nedoumice kad je riječ o korišćenju vozila „na minusu“…

Da li akumulator može da se smrzne tokom zime?

Da, ali samo ukoliko je na granici istrošenosti. Ozbiljna opasnost od smrzavanja postoji ako se temperatura spusti ispod minus 11 stepeni Celzijusovih. Ispravan i dopunjen akumulator može da izdrži čak i do minus 68 stepeni!

I benzin se smrzava, zar ne?

Samo teoretski. U slučaju da temperatura padne ispod minus 45 (!), promijeniće agregatno stanje. Kako je ta situacija barem na našim prostorima prilično nerealna, daleko veća opasnost je kad benzin počne da isparava...

Na kojoj temperaturi se smrzava dizel-gorivo?

Prema većini proizvođača, dizel-gorivo D2 smrzava se na minus 15, evrodizel izdržava do minus 20, a pojedini derivati premijum klase mrznu tek na čak minus 32 do minus 38 stepeni Celzijusovih!

Kakve probleme zimi imaju vlasnici vozila sa TNG?

Na niskoj temperaturi, motor koji koristi TNG često ima problem sa startovanjem. Zato ga prvo treba pokrenuti na benzin, a tek kad dostigne radnu temperaturu prebaciti na auto-gas. Kod modernih TNG uređaja to se dešava automatski.

Šta se dešava sa metanom zimi?

Komprimovani prirodni gas ili metan znatno je pogodniji za nisku temperauturu od TNG-a zato što se motor koji ga koristi znatno brže prebacuje sa benzina na alternativno gorivo nego što je to slučaj sa vozilima na tečni naftni gas.

Da li je niska temperatura rizik za „zdravlje“ motora?

Uglavnom nije, ali ima izuzetaka. Postoje motori kod kojih se usled konstrukcijske greške javlja prekomjerna kondenzacija vode na ispustu rezervoara ulja (iberlauf), pa kad se ta voda zaledi, može da blokira dovod ulja u motor!

Kakav je to bijeli dim iz auspuha na automobilima koji imaju katalizator?

Ništa strašno! Gusti bijeli dim je obično znak ozbiljnog problema u motoru, ali bijeli dim koji se javlja prilikom startovanja motora zimi je u stvari isparavanje kondenzovane vlage u izduvnom sistemu.

Do koje temperature mora da izdrži antifriz?

Proizvođači automobila navode različite specifikacije. Opšti standard kaže da bi antifirz trebalo da izdrži do minus 25 stepeni Celzijusovih. Treba voditi računa da antifriz ne služi samo za zaštitu hladnjaka od niske temperature već i od korozije, a povećava i temepraturu ključanja, pa bi ga trebalo provjeravati barem dva puta godišnje.

Zašto raste potrošnja poslije hladnog starta motora?

Na to utiče više faktora. Elektronika, na primjer, pri ubrizgavanju šalje bogatiju smješu kako bi katalizator što prije dostigao radnu temperaturu, a gorivo koje se spušta niz hladne cilindre ne sagorijeva do kraja. Interna frikcija nezagrijanog motora je veća...

Koliko vremena je potrebno da se odledi vjetrobran?

U praksi se pokazalo da se na modernijim automobilima ozbiljno zaleđen vjetrobran odleđuje za 15 do 25 minuta. Vidno polje može da bude slobodno za desetak minuta...

 „Auto Bild“ 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.