Cvekla i bezbroj razloga zašto treba da je jedete!
Ilustracija

Kraljica imuniteta

Cvekla i bezbroj razloga zašto treba da je jedete!

Omiljena u kuhinjama širom svijeta, izuzetno ljekovita i zdrava, cvekla je idealna namirnica za ovo doba godine kada nam je neophodna maksimalna zaštita od virusa.

Nutricionisti je posebno preporučuju jer sadrži gotovo sve minerale – kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litijum i brom. Osim toga, obiluje i vitaminima C, B1, B2, kao i vitaminom B12 koji biljne namirnice retko sadrže. Crvenu boju daje joj pigment antocijankoji pomaže u obnavljanju krvi.
Antocijanima se u nauci pripisuje moć da djeluju protiv nekih opakih oboljenja: oni ispoljavaju negativno dejstvo na ćelije kancera, pa se svježi sok cvekle preporučuje kao dodatno sredstvo u terapiji ove bolesti.

Cvekla se uglavnom jede kao salata, bilo svježa ili kuvana, a stručnjaci sve češće preporučuju i ljekoviti sok od cvekle koji je odličan za jačanje imuniteta, liječenje malokrvnosti, regulisanje pritiska, sprječavanje raznih upalnih procesa. 
Ako vam ni to sve nije dovoljno, redovno konzumiranje soka od cvekle pospješuje čišćenje jetre, sprječava bolesti krvnih sudova, disajnih organa i ubrzava metabolizam.

Ako sirovom soku dodamo meda, dobijamo eliksir za smirenje nerava, koji utiče i na blago snižavanje krvnog pritiska. Sok od cvekle i med koriste se u razmjeri 1:1, a pije se po pola čaše tri puta na dan.

Ruska tradicionalna medicina od davnina koristi cveklu za liječenje nazeba, kijavice, zapaljenja pluća i angine. Kod ovog oboljenja grlo se ispira svježim sokom od cvekle.

svetlepote.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.