Iz Kana i Berlina u Podgoricu premijerno “Oluja”, “Album” i “Zakon”

Iz Kana i Berlina u Podgoricu premijerno “Oluja”, “Album” i “Zakon”

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će, večeras, u okviru Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 prikazati premijerno još tri filmska ostvarenja najrecentije svjetske produkcije: “Oluja”, Tatiane Huezo, “Album”, čiji je autor Mehmet Can Mertoğlu i “Zakon Motlijeve” čija je autorka Nicole Nielsen Horanyi.

Od 17 sati publika će imati priliku da pogleda film „Oluja“ Tatiane Huezo. Kroz subjektivno i emotivno putovanje, ovaj film oslikava parališuću snagu straha: straha kao bolesti koja nas spriječava da zauzmemo stav o sopstvenom životu, o budućnošti naše djece; strah koji zasjenjuje sposobnost da sanjamo i da se razvijamo. Adela radi kao klovn u putujućem cirkusu. Deset godina ranije, njen život je nepovratno transformisan; i svake noći u toku predstave, ona se prisjeća njene nestale ćerke, Monike. Oluja je paralelno putovanje dvije žene. Kao u ogledalu, ono odražava uticaj nasilja i nekažnjivosti koje pogađaju Meksiko. Kroz njihovu naraciju, publika biva uvučena u srž njihovih osjećanja, isprožimanih gubitkom i bolom, ali isto tako i ljubavlju, dostojanstvom i otporom. Ovaj film je imao svjetsku premijeru na Berlinale Forum 2016.

Film „Album“, čiji je autor Mehmet Can Mertoğlu, biće prikazan od 19 sati. Film se bavi srednjevječnim turskim parom, koji se trudi da dobije dijete i odlučuje se za usvajanje. Pri tom, oni započinju složenu proceduru u namjeri da izbjegnu predrasude porodice i prijatelja, tako što izrađuju slike trudnoće koja se u realnosti nije ni odigrala. Mehmet Can Mertoğluovo debitantsko ostvarenje Albüm obiluje oštrim pogledima na svijet u kojem oni žive i prilikama koje ih okružuju, u kojem ravnodušne birokrate zalaze u već oskudne finansije budućih roditelja, pri čemu proces usvajanja tretiraju jednako kao i proces odabira tepiha za dnevni boravak. Učesnik je, između ostalog, Kanskog i Sarajevo film festivala.

Posljednja projekcija treće večeri je u 20 i30 radi se o filmu „Zakon Motlijeve“, autorke Nicole Nielsen Horanyi. „Zakon Motlijeve“ prati neobičnu priču Kimberli Motli, odvažne, snažne Afroamerikanke bivše kraljice ljepote i majke, koja je prva i jedina advokatica sa Zapada u Kabulu, u Avganistanu. Usred opasnih okolnosti i prijetnji ubistvom, ona se zaklinje da će promijeniti afganistanski pravni sistem i braniti američke i evropske građane, ali takođe mora da se trudi da uspostavi ravnotežu između potreba njene porodice i muža koji se nalaze na drugoj strani svijeta u SAD. Prije osam godina, tridesetosmogodišnja Kimberli ostavila je muža i troje djece u SAD kako bi radila kao advokatica u Kabulu. Upravljajući komplikovanim stranim svijetom sa svojim avganistanskim asistentom, Kimberli pokazuje vrhunsku snagu i uzdržanost braneći zapadnjačke i avganistanske klijente koji su ukopani u pravno i političko blato nesigurnog i opasnog grada. Istovremeno, postaje sve više motivisana svojim dobrotvornim radom u slučajevima za ljudska prava i prava žena. Međutim, prijetnje koje dobija i opasno stanje u zemlji sve više otežavaju i ugrožavaju njen život i nastavak njenog rada.

Sinoć su, druge veči Festivala, u CNP-u prikazana tri filma: “Zemlja kartela”, čiji je autor Matthew Heineman, zatim „Kiki“, Sare Jordeno i „Moj vlastiti rat“, Lidije Zelović, koja je ujedno bila i gošća večeri. Večeras će biti zatvoreno kotorsko izdanje Festivala, filmovima “Gle čuda: Fantazije povezanog svijeta” i “Oluja”. Dodatno, večeras počinje Festival u Beranama, prikazivanjem filmova “Album” i “Oslobođenje Skoplja”.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.