Audi razvio lunarno vozilo koje će lansirati na Mjesec (VIDEO)
Foto: YouTube screenshot

Audi razvio lunarno vozilo koje će lansirati na Mjesec (VIDEO)

Audi je u saradnji sa timom naučnika iz Njemačke razvio lako lunarno vozilo koje će do kraja 2017. biti lansirano na Zemljin prirodni satelit.

Njemački proizvođač automobila započeo je projekat izrade lunarnog rovera 2015, ukljućivši se u takmičenje Google Lunar X Prize čiji je krajnji cilj uspješno slijetanje na Mjesec, prenosi B92.

Prema propozicijama ovog takmičenja, nagradu od 30 miliona dolara osvojiće kompanija kojoj pođe za rukom da na Mjesečevu površinu uspješno spusti lunarno vozilo, koje će zatim morati da pređe najmanje 500 metara i da pošalje fotografije natrag na Zemlju.

Audi quattro rover djelo je 16 stručnjaka ove kompanije, koji su na projektu radili zajedno sa timom naučnika iz Njemačke. Vozilo je teško svega 30 kg, zahvaljujući upotrebi lakih materijala i aluminijuma.

Rover je pogonjen baterijama razvijenim uz pomoć Audijeve E-tron tehnologije, koju inače koriste električni automobili te kompanije, a Audi planira da pomoću letjelice ALINA, koja će se spustiti na Mesec, pošalje dva quattro rovera. Oni bi trebalo da na mjesečevu površinu ateriraju krajem 2017. godine.

Za proces lansiranja sa Zemlje zadužena je kompanija Space Flight Industries, u kojoj participira i SpaceX Ilona Maska, osnivača i vlasnika Tesla Motorsa.

Konstruisanje Audijevog quattro rovera je završeno, a ostalo je još da se izvrše finalna testiranja vozila na lokacijama čija su topografija i sastav zemljišta slični Mjesečevim.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.