Krivokapić: Vlada Duška Markovića privremeno stanje
Ranko Krivokapić

Krivokapić: Vlada Duška Markovića privremeno stanje

Vlada formirana nakon izbora održanih u danu objavljenog državnog udara ne može dugo trajati i sasvim je očigledno da je vlada Duška Markovića privremeno stanje, kazao je lider SDP-a Ranko Krivokapić u intervjuu beogradskom nedjeljniku “Vreme”.

“U okolnostima ovako duboke političke krize sasvim je očigledno da je ova vlada privremeno stanje. Kljucno pitanje je da li će neko u DPS, nakon što se okonča atmosfera državnog udara i sezona lova na izdajnike, biti dovoljno mudar da to shvati i u skladu sa tim povlači politicke poteze. SDP će u saradnji sa evroatlankim partnerima i opozicijom raditi na tome da se nađe demokratski izlaz dogovorom koji polazi od osnovnog zahtjeva sa ponavljenje izbora u razumnom roku – bez državnog udara na sceni”, kazao je Krivokapić.

Demokrate, SDP, Demos, SNP, i Građanski pokret URA, kako kaže bivši predsjednik parlamenta, redovno koordiniraju svoje aktivnosti i podsjeća da je javnosti prezentiran Izvještaj tih partija o Izbornom danu - Danu državnog udara iz 16. oktobra.

"SDP će tražiti demokratski izlaz iz duboke političke krize koji podrazumijeva ponavljanje izbora u primjerenom roku. Tom cilju opozicija treba da prilagodi svoje aktivnosti koje moraju biti dobro osmišljene i organizovane tako da ne ostavi prostor DPS-u da iz tog procesa izađe jači, kao što je bio slučaj sa protestima DF-a. Moramo biti oprezni jer su pojedinci iz DPS spremni da brane vlast po svaku cijenu. Uvjereni smo da će nakon skore finalizacije članstva Crne Gore u NATO demokratski procesi biti ubrzani i da će se otvoriti prostor za ponovljene izbore i okupljanje demokratskih snaga oko političke stabilizacije i vađenja Crne Gore iz duboke političko – ekonomske krize", ocijenio je lider SDP-a.

On smatra da je to što Đukanović nije prihvatio da bude mandatar, prevara birača.

“U demokratskom političkom sistemu to se smatra prevarom birača, posebno ako se ima u vidu da je Đukanovic gotovo sam vodio kampanju. Našim međunarodnim partnerima iz EU i NATO je više nego jasno da sistem vladanja koji personifikuje Đukanović ne može da izdrži provjeru elementarnih demokratskih standarda koje baštine ove 2 organizacije. S druge strane ne vjerujem da Đukanović ima namjeru da dopusti da bude razvlašćen već će sa rezervnog partijskog položaja nastaviti faktički da vlada. Premjer je tamo gdje on sjedi”, smatra bivši predsjednik parlamenta.

Krivokapić kaže da je čitava situacija oko državnog udara pokazala je kako funkcionisu institucije u Crnoj Gori.

“Da li može neko zamisliti državu u kojoj se navodno priprema po riječima predsjednika Crne Gore “najveće krvoproliće nakon Drugog svjetskog rata”, a da o tome najviše državne adrese ne znaju ništa. Premijer tvrdi na izborni dan da je upravo toga dana saznao iz medija da se priprema njegovo hapšenje ili čak likvidacija. Ministar odbane nema pojma o tome da teroristi spremaju krvavi pir i zauzimanjem vojnih kasarni. Ministar unutrašnjih poslova takođe ništa ne zna. Ne saziva se najviše Ustavno tijelo Savjet za odbranu i bezbjednost, niti Vlada raspravlja o tome. Imamo na sceni Specijalnog tužioca nakon čijih istupa se ne smanjuje broj otvorenih pitanja već naprotiv. I na kraju imamo već napisanu premijerovu optužnicu i presudu kojima svakodnevno maše njegova, uglavnom uvezena i najamnička, propaganda koja kao u ratnim devedesetim najavljuje konačan obračun sa izdajnicima, a to su svi koji ne pripadaju DPS interesnom koncernu. Dakle svi iz opozicije bez izuzetka, kritički mediji, civilni sektor, antirezimski intelektualci”, kaže Krivokapić i dodaje da SDP ne prejudicira činjenice vezano za sam slučaj već očekuje od Tužilastva da ovu stvar vodi na nacin koji će zavrijediti veće povjerenje javnosti i što je najvažnije vodeći računa da ne bude zloupotrebljavano za bilo čiju dnevno političku korist.

Na pitanje da li je “antisrbin”, Krivokapić kaže da su antisrbi oni koji rade na štetu Srbije, kao što su anticrnogorci oni koji štete Crnoj Gori, kako god se nacionalno izjašnjavali.

“Politika kojoj sam se devedesetih protivio najviše je štete nanijela Srbiji i ta politika je suštinski "antisrpska". Negdje sam se našalio sa Borisom Tadićem da sam više doprinio borbi Srbije za demokratiju protiv Miloševića nego on. Od okupljanja sa Novakom Kilibardom srpske opozicije 1996. u prostorijama Građanskog saveza do lobiranja na molbu Zorana Đinđića po ambasadama u Beogradu poslije Dejtonskog sporazuma  da prihvate opoziciju a ne Miloševića kao “garanta mira“. Mislim da sam prvi Crnogorac koji je govorio sa sprata Demokratske stranke 1996”, kaže krivokapić za Vreme.

Govoreći o tome da li se kaje zbog nekih poteza za vrijeme koalicije sa DPS-om, on kaže da je SDP jedina parija u Skupštini Crne Gore koja je ostvarila strateške osnivačke ciljeve – građansku, nezavisnu, evroatlansku Crnu Goru

“Ako se prisjetite pozicija tadašnje opozicije, biće vam jasno da sa drugima nijesmo mogli okrenuti zemlju ka Zapadu, vratiti nezavisnost, usvojiti građanski ustav i osigurati evroatlanski put. Sve vrijeme smo ukazivali na zloupotrebe DPS-a koji svih 27 godina vlast doživljava kao plijen, a mnoge smo sa opozicijom i zaustavili. Prije par godina sam u Londonskom Ekonomistu  najavio  da ćemo napustiti vladu kada dobijemo pozivnicu za NATO i to smo i uradili. Usuđujem se reći da niko sa manje procenata podrške nije uradio više za svoju zemlju od SDP-a. Ali naša snaga se nikada nije mjerila brojevima, već sposobnostima i snagom naseg uvjerenja. Nakon 18 godina u vlasti ni nasi najveci kritičari ne optužuju nas da smo se kriminalizovali tokom boravka u vlasti, sto nije čest slučaj na Balkanu”, kaže Krivokapić.

On smatra da su odnosi Srbije i Crne Gore naizgled bolji nego ranije, ali je ključno pitanje na čemu se zasniva poboljšanje odnosa.

“Ima mnogo percepcija odnosa na toj liniji Đukanović–Vučić a posebno je uvriježena ona o Vučićevom dolasku na vlast zahvaljujuci podršci Đukanovića. Često se pominje i spona u liku Stanka Subotića koji se u dijelu crnogorske javnosti doživljava kao neko ko igra ulogu saveznog premijera u novim crnogorsko-srpskim okolnostima. U Crnoj Gori u medijskoj sferi dominacija najprljavijih beogradskih medija, koje je inače utemeljio Milosevicević, veća je nego u njegovo doba”, rekao je Krivokapić u intervjuu. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.