Kalezić : Očekujemo ministra Zenku u Povorci
Danijel Kalezić

Bore se za podršku porodice

Kalezić : Očekujemo ministra Zenku u Povorci

Novoimenovani ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka još nije donio odluku da li će se pojaviti na ovogodišnjoj povorci ponosa koja je zakazana za 17. Decembar u Podgorici.

Organizacioni odbor mu je uputio zvaničan zahtjev na koji je Zenka obećao odgovoriti u pisanoj formi. Zenka je preko medija poručio i da se tek uhodava u ministarsku funkciju i pravila i procedure tog ministarstva.

"Očekujemo da se ministar za ljudska i manjinska prava pojavi na ovogodišnjoj paradi ponosa. Pozvan je da učestvuje i planirano je da se obrati učesnicima povorke. Ujedno je i jedini predstavnik Vlade koji će za to dobiti priliku", kaže za Kodex Danijel Kalezić, izvršni direktor QUEER Montenegro.

Stav organizatora Povorke je da očekuju da će se u povorci naći i drugi visoki državni i gradski funkcioneri i pružiti im što širu podršku, a smatraju da je ministru Zenki mjesto među njima.

"Prisustvo ministra za ljudska i manjinska prava na Prajdu je, prema našem mišljenju, ali i shvatanju predstavnika svih razvijenih demokratskih društava, nešto što je neupitno i što se ne bi smjelo dovoditi u pitanje. To je osoba kojoj su ljudska prava u direktnoj nadležnosti i očekivanje Organizacionog odbora Prajda jeste da ministar dođe. Ukoliko odluči da ne prisustvuje povorci to će biti jasan signal da svoj posao ne obavlja profesionalno i da nije trebao biti imenovan na tu funkciju", kaže izvršni direktor QUEER Montenegro, Danijel Kalezić.

Kalezić poručuje da stepen društvenog otpor prema LGBTIQ zajednici pada. Makar povorke ponosa sada prolaze bez nasilja, ali je i dalje jako puno problema sa kojima se susrijeću pripadnici te zajednice na svakodnevnom nivou. Tu su, pored svega, problemi u porodičnim odnosima, gdje unutar crnogorskih porodica pripadnici LGBT zajednice ne nailaze na razumijevanje i toleranciju u najvećem broju slučajeva.

"Upravo smo iz tog razloga uzeli za temu ovog Prajda podršku, kao porodičnu vrijednost vjerujuči da je u našem društvu taj koncept podrške duboko ukorijenjen u svim ostalim slučajevima osim u slučaju kada su LGBT osobe u pitanju. I onda dolazimo u jednu situaciju licemjerja najvećeg broja crnogorskih porodica koje bi prihvatile nekog ko možda uradi nešto jako loše, a ne prihvataju člana svoje porodice koji je možda LGBTIQ osoba. Vjerujemo da to nije u skladu sa onim tradicionalnim porodičnim vrijednostima na koje se roditelji koji ne prihvataju svoju LGBT djecu, pozivaju", kaže Danijel Kalezić.

Četvrta Povorka ponosa LGBTIQ osoba "Montenegro Prajd" biće održana 17. decembra u Podgorici. Kako je saopšteno iz organizacije QUEER Montenegro, u susret Povorci ponosa biće organizovana manifestacija "Nedjelja ponosa", koja podrazumijeva niz kulturnih, edukativnih i zabavnih programa, promociju crnogorskih i inostranih autora.