Provjerite da li vam je hakovan Google nalog
Ilustracija

Provjerite da li vam je hakovan Google nalog

Virusi svakodnevno napadaju uređaje koji koriste Android, a svato ko koristi stariju verziju operativnog sistema treba da bude na oprezu. Naime, svakog dana je u opasnosti 13.000 Android uređaja, što znači da je više od milion računa na Googleu pod rizikom od napada.

Kompanija za sajber bezbjednost Check Point, otkrila je novi malware, nazvan Googligan, koji napada telefone na Androidu i krade email adrese, piše Yahoo News. 

Korisnici koji preuzmu aplikacije koje su već zaražene Gooliganom ili kliknu na link u spamerskim porukama izloženi su malveru, koji napadačima omogućava pristup osjetljivim informacijama s Googlea, poput Gmaila, Google Drivea i fotografija, piše N1.

Kad se domognu uređaja, kupuju aplikacije u Google Play i pišu recenzije u ime vlasnika telefona.

Pod najvećim rizikom su uređaji koji koriste verzije Androida 4 i pet, koji uključuju Jelly Bean, KitKat i Lollipop. Te verzije koristi 75 posto korisnika Androida.

Ipak, postoji način kako da provjeriti da li ste među napadnutim korisnicima. 

Online alat omogućava vam provjeru da li je vaš račun zaražen Gooliganom. Samo upišete svoju email adresu i proverite jeste li hakovani.

To možete učiniti OVDJE.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.