Puške koje su pripremane za terorizam na dan izbora uništene na Kosovu, pokraj Ibra

“Dimna zavjesa”

Puške koje su pripremane za terorizam na dan izbora uništene na Kosovu, pokraj Ibra

Iako je odlučio da prijavi pripremanje terorističkog napada na dan izbora podgoričkom Centru bezbjednosti i Specijalnom tužilaštvu, jedan od osumnjičenih Mirko Velimirović pristao je i da sporazumno prizna krivicu. Detalji nagodbe sa Specijalnim tužilaštvom još nijesu poznati, kao ni termin ročišta na kojem će se u Višem sudu raspravljati o ovom slučaju.

U danim tajne operacije tužilaštva i policije, Velimirović bio glavna spona između istražitelja i osumnjičenih tokom prikupljanja dokaza, pišu Dnevne novine.

S obzirom na to da je, i po priznanju Aleksandra Sinđelića, Velimirović bio angažovan da za novac nabavi oružje i transportuje ga do Podgorice, ovaj državljanin Srbije to nije učinio. Prema pouzdanim nezvaničnim informacijama, on je 50 komada automatskih pušaka, 50 pištolja i tri sanduka municije zaustavio na Kosovu, u blizini rijeke Ibar i tamo ih istovario iz kamiona, rasklopio i uništio. Sve se to odigravalo pod nadzorom crnogorskih istražnih organa.

Da li je u tom procesu Specijalno tužilaštvo sarađivalo sa partnerskim službama radi validnosti dokaza, i dalje je nedoumica, iako je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u prvim danima istrage odrečno odgovorio. Da li je to bila njegova “dimna zavjesa” za one sa druge strane, uskoro će izaći na vidjelo.

Katnić je ranije saopštio da je lično odlučio da oružje ne uđe u Crnu Goru, a upućeni tvrde da je situacija bila isuviše rizična, s obzirom da se uoči 16. oktobra nije znalo koliko i kakvih grupa je stacionirano u Crnoj Gori, niti da li se neka od njih nalazi na sjeveru zemlje. Zbog bojazni da bi tajna operacija istražitelja mogla biti otkrivena i oružje preusmjereno u neki od sjevernih gradova, izvori bliski istrazi tvrde da nijesu smjeli da se upuste u takav rizik.

U najnovijem tužilačkom aktu o planiranom terorističkom napadu se navodi da su Eduard Vladimirovič Širokov i Vladimir Nikolajevič Popov krajem septembra 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu grupu, čiji cilj je bio vršenje „neodređenog broja krivičnih djela terorizam i krivičnih djela ubistvo najviših predstavnika Crne Gore”. U naredbi se pominje i politička partija Demokratski front, kao i za sada neidentifikovana osoba iz te partije koja bi, zajedno sa osumnjičenim Bratislavom Dikićem, komandovala potencijalnim pobunjenicima koji bi upali u Skupštinu Crne Gore, pucali na pripadnike policije, a zatim lišili slobode premijera Mila Đukanovića. Pored drugih, za sada neidentifikovanih lica, članovi te grupe su, kako se navodi, postali okrivljeni Aleksandar Saša Sinđelić, Bratislav Dikić, Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Miloš Jovanović, Mirko Velimirović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić.

Prema naredbi, Sinđelić je bio zadužen da vrbuje druge članove organizacije, prima i predaje novac između organizatora i članova grupe, obezbijedi oružje, telefone, kupi policijsku opremu, uniformu, štitnike, palice, pancire, suzavac, gas masku i drugu opremu koju bi prilikom napada na Skupštinu koristili članovi grupe.

Dikić je imao zadatak da, prema uputstvima organizatora, dođe u Crnu Goru na dan izbora 16. oktobra i na protestnom skupu, organizovanom od Demokratskog fronta, drži na okupu druge članove kriminalne organizacije potencijalne pobunjenike, organizuje njihovo kretanje, upravlja članovima kriminalne organizacije, u sukobu sa pripadnicima policije, radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore. U svemu bi mu pomagao i jedan član DF, koji bi zajedno sa njim, komandovao upadom u Skupštinu i kojem je Dikić trebalo da preda specijalni mobilni telefon, koji nije mogao da se prisluškuje, a sa kojim bi bili u kontaktu sa osumnjičenim Rusima. Za vrbovanje su bili zaduženi i Bogićević i Ristić koji su trebali da organizuju dolazak osoba koje su prethodno vrbovali na dan održavanja izbora, da učestvuju na protestnom okupljanju DF-a, te „da zajedno sa političarima DF-a okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija”.

Velimirovićev glavni zadatak je bio da nabavi i skladišti, oružje i municiju, čuva kopije policijskih uniformi koje bi bile korišćene prilikom napada i da obezbijedi prostor u kojem će boraviti drugi članovi organizacije. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.