Dječji žiri Zvezdarišta nagradio „Mačora u čizmama“
Foto: Gradsko pozorište

Gradsko pozoriše

Dječji žiri Zvezdarišta nagradio „Mačora u čizmama“

Na 13. dječjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“, koji je završen u nedjelju 27. novembra u Beogradu, predstava Gradskog pozorišta „Mačor u čizmama“ (6+), u režiji Gorčina Stojanovića, osvojila je treću nagradu Dječjeg žirija.

Ovo priznanje ansambl naše predstave ravnopravno je podijelio sa predstavom „Dramojed“ u produkciji Pozorišta lutaka Niš, saopštili su iz Gradskog pozorišta.

Pod sloganom „Zvezdarište nad celim Beogradom“, na festivalu je ove godine izvedeno 13 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Italije i Kine, u izboru selektorke Olivere Viktorović-Đurašković.  Gran pri festivala osvojila je predstava „Par cipela“, Todora Valova, u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice.

„Mačor u čizmama“, kojeg je napisao Igor Bojović, priča je o ključnim temama: ljubavi, smrti, prijateljstvu, solidarnosti, odvažnosti, a iznad svega – čestitosti.

Igraju: Dubravka Drakić, Emir Ćatović, Dejan Đonović, Branimir Popović, Sanja Popović, Jelena Simić, Branka Femić/Jelica Vukčević, Pavle Ilić, Božidar Zuber i Anđelija Rondović/Goran Slavić.

Autorski tim čine: Gorčin Stojanović (režija, scenografija i izbor muzike), Marija Marković (kostimografija) i Irena Šarović (koreografija).

Gradsko pozorište gostovaće u utorak, 29. novembra, u 20 sati u Centru za kulturu u Pljevljima sa predstavom „Pogled s mosta“, po tekstu Artura Milera u režiji Milana Karadžića.

pogled

Miler je dramu napisao 1955. godine, u vrijeme američke političke represije. Djelo tretira bolnu temu ekonomskih migracija iz vremena velike ekonomske krize u Americi 1929. godine, nazvane „velika depresija”. Ovo je uvijek aktuelna priča o radničkoj klasi, borbi za preživljavanjem, idealima, ljubavi, ali najviše o međuljudskim odnosima...

U godini (2015) kada je svijet obilježavao vijek od rođenja američkog književnog virtuozaArtura Milera, Gradsko pozorište pridružilo se jubileju postavljanjem na scenu „Pogleda s mosta“, koji važi za jednu od njegovih najznačajnijih drama. To je ujedno bila i praizvedba ovog komada u regionu.

Igraju: Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Željko Radunović, Marija Đurić i Vule Marković.

Pored reditelja Milana Karadžića, autorski tim još čine: dramaturg Nebojša Bradić, koji je realizovao i idejno rješenje scenografije, kostimografkinja Dragica Laušević, koreografkinja Slavka Nelević koja je sa Karadžićem uradila i izbor muzike, lektorka Dubravka Drakić i korepetitorka Vjera Nikolić. Tekst je preveo Đorđe Krivokapić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.