Novak Đoković

"Nike" spremio milione za Novaka Đokovića

U trenutku kada je povratak Federera i Nadala u vrh svjetskog tenisa sve samo ne izvjestan i očekivan, američki gigant traži načine da povrati dominantnu ulogu u tenisu, tim prije što je Marej postao "maneken" konkurentske kompanije.

Da li će se Rafael Nadal i Rodžer Federer vratiti u vrh svjetskog tenisa?

Ako pitate američkog giganta u proizvodnji sportske opreme, čelnike kompanije "Nike"... neće!

Svjetski mediji pridali su veliku pažnju spekulaciji oko toga da bi "Nike", globalno vodeći brend u sportu, mogao Novaku Đokoviću da ponudi ugovor jači od onog koji već petu godinu ima sa japanskom kompanijom "Uniqlo".

Koliko tačno jači i dugoročniji, teško je reći u ovom trenutku, ali je poznato je da "Uniqlo" za saradnju sa najboljem teniseru svijeta u posljednjih pet sezona izdvojio oko 40 miliona dolara.

Španski portal "Marketing deportivo", posvećen biznisu u sportu, navodi da se radi o ugovoru koji se ne odbija i kojim "Nike" želi da povrati dominantnu poziciju u tenisu, tim prije što je brend koji stoji iza novog prvog tenisera svijeta, Endija Mareja, veliki konkurent na tržištu. Radi se o takođe američkom brendu "Ander Armour", koji trenutno ima najjači ugovor u tenisu i koji već drugu sezonu sponzoriše škotskog asa.

Na aktuelnoj "Top 10" listi tenisera, "Nike" nosi samo još Nadal, koji bi 2017. trebalo da se vrati u vrh, ali to više nije tako izvjesna stvar.

Federer je na vrhuncu moći od "Nike" partnera dobijao deset miliona dolara godišnje, baš kao i Nadal, ali će njihovi "mamutski" ugovori potpisani 2008. isteći za dvije sezone. Đoković od "Uniqlo" partnera dobija dva miliona dolara manje po sezoni, a u te sume nisu uračunati bonusi, kojima je u međuvremenu dodatno pojačao prihod.

Nedavno, drugi najpopularniji "Uniqlo" maneken, japanski teniser Kei Nišikori, produžio je ugovor sa partnerom iz svoje zemlje do 2020. godine i za to vrijeme zaradio 50 miliona dolara.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.