Na Marsu pronađeni znaci davnog života?
Ilustracija

Na Marsu pronađeni znaci davnog života?

Naučnici američkog državnog Univerziteta Arizona izjavili su da je robotsko vozilo američke svemirske agencije NASA na Marsu možda pronašlo znake života, koji je postojao u davnoj prošlosti.

Tokom istraživanja kamenog platoa nazvanog "Houm plejt", robotsko vozilo "Spirit" došlo je do materijala sličnih karakteristika onom koji je pronađen u gejzirima El Taito u Čileu. 

El Taito služi kao osnova za poređenje zbog specifičnih uslova u kojima se nalazi, kao što su visoka ultraljubičasta zračenja, nizak nivo padavina, velika nadmorska visina i visok nivo isparavanja. 

"Naši rezultati pokazuju da biogeni materijal koji je pronađen u El Taitu odgovara po mnogim karakteristikama onom koji je pronađan na "Houm plejtu". Ove sličnosti ukaziju na mogućnost da su i nastali u sličnim uslovima", saopštio je tim naučnika na Univerzitetu Arizona.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.