Predstava

20h

Predstava "Revizor" 24. novembra u Zetskom domu

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u četvrtak, 24. novembra sa početkom u 20h gostuje Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom Nikolaj Vasiljevič Gogolj – REVIZOR.

Režija: Veljko Mićunović

Lektor: Dubravka Drakić

Adaptacija teksta: Žanina Mirčevska

Scenski pokret: Tamara Vujošević Mandić,Kostimograf: Jelena Stokuća, Scenograf: Darko Nedeljković, Asistent scenografa: Mirko Radonjić, Izbor muzike: Veljko Mićunović, Izvršni producent: Edin Jašarović

Uloge:

Ivan Aleksandrovič Hljestakov – Srđa Grahovac
Anton Antonovič Skvoznik - Dmuhanovski - Branimir Popović
Ana Andrejevna – Žaklina Oštir
Marija Antonovna – Branka Stanić / Radmila Božović
Artemije Filipovič Zemljanika – Simo Trebješanin
Amos Fjordovič Ljapkin – Tjapkin – Dejan Ivanić
Luka Lukič Hlopov – Danilo Čelebić
Petar Ivanovič Dobčinski – Mišo Obradović
Petar Ivanovič Bobčinski – Slobodan Marunović
Gostioničar – Gojko Burzanović

Premijera 1. oktobar 2010. g.

Cilj nam ne može biti da u oko javnosti superiorno gurnemo prst da tako skrenemo pažnju o onome što se dešava oko nas. U Gogoljevo vrijeme – da. Revizor je tada bio tabu tema.

A danas?
Danas je korupcija više od prekršaja, to je društveni fenomen posebno zanimljiv. Moglo bi se reći, korupcija je uslov uspješnog biznisa, života.

Ovo scensko tumačenje Gogolja potencira reviziju kao društvenu mimikriju, a korupciju kao vječnu igru koja traje i ne da se zaustaviti... Sve se vrti u krug. What goes around comes around... Ništa se nije promijenilo od carističkog društvenog konteksta u kome je Gogoljev kritički duh zapažao, pa sve do naših dana tranzicije i kapitalističkog profiterskog duha.

Govorimo o amoralu među spodobama koje ne prepoznaju moralni kodeks. Tu sve vrvi od trivijalnosti i zjapi od odsustva emocija. Pred apsurdom smo.

U ovom čitanju Revizora nema otrježnjenja, jer ga ne zaslužujemo, zasmijava nas, jer se sami sebi smijemo.

Dobrodošli u svijet nepopravljivog!

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.