Kašalj traje i nakon prehlade, evo zašto
Ilustracija

Ne ignorišite simptome

Kašalj traje i nakon prehlade, evo zašto

Jedan od neprijatnijih simptoma infekcije ne bi trebalo ignorisati. Organizam se na taj način brani, ali ako traje duže od mjesec dana, obavezno na pregled kod pulmologa.

Respiratorne infekcije, koje su u ovo doba godine u punom jeku, osim povišenom telesnom temperaturom, curenjem nosa i bolovima u mišićima, praćene su i kašljem. I dok svi drugi simptomi nestaju za desetak dana, kašalj može da traje i mjesec dana od preležane prehlade. 

"Kašalj mora da se posmatra kao odbrambeni mehanizam respiratornog trakta i ne treba ga sprječavati po svaku cijenu u akutnim infekcijama, osim ako ozbiljno narušava kvalitet života", kaže dr Dejan Žujović, pulmolog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd. 

"Ipak, pacijent bi trebalo da se javi pulmologu ako kašalj traje duže od mjesec dana, bilo da je suv ili produktivan. Naročito, ako je praćen blago povišenom temperaturom, malaksalošću, tragovima svježe krvi u ispljuvku i bolovima u grudnom košu." 

Kašalj u akutnom bronhitisu najčešće traje sedam do 10 dana, ali kod četvrtine pacijenata može da bude prisutan i duže. 

"Upotreba antibiotika kod akutnog bronhitisa najčešće nema nikakve koristi, ali se oni najčešće propisuju baš u ovim sitacijama", objašnjava dr Žujović. 

"Jer, ukoliko pacijent u akutnoj infekciji iskašljava obilan, prebojen sadržaj, to ne znači da je u pitanju bakterijska infekcija." 

Da bi se na najbolji način preboleo, za saniranje kašlja preporučuje se prestanak pušenja i unos veće količine tečnosti. 

"Pacijenti koji su pušači mogu da očekuju da će ih kašalj duže mučiti nakon prehlade nego nepušače", priča dr Žujović. 

"Zato, svaki pušač stariji od 40 godina koji primjećuje da mu se svaka prehlada brzo spusti na pluća, da kašlje duže vrijeme i ujutru iskašljava, da ima epizode nedostatka daha treba da se javi na pregled pulmologu." 

Kod pacijenata starijih od 65 godina svaka prehlada, pa i kašalj mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija. 

"Da bi se spriječile veće komplikacije najbolja prevencija je vakcinacija protiv gripa i upale pluća pneumokoknom vakcinom", kaže dr Dejan Žujović. 

"To je veoma važna prevencija za one koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i drugih hroničnih bolesti." 

Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.