I čokolada koja

Evo šta treba da uradite

I čokolada koja "pobijeli" može da se iskoristi

Svakome se desilo da otvori čokoladu kojoj je površina „pobijeljela“.

To se dešava kada nije pravilno skladištena. Ipak, i takva čokolada može da se iskoristi. Bjelina na površini može da se formira kada čokolada, dok je uskladištena, smekša toliko da se kristali kakao putera otope, a molekuli masnoće izbiju na površinu i formiraju nove kristale.

Čokolada može i da se „ušećeri“, što se dešava kada se voda ili vlaga probiju kroz ambalažu i razlože dio šećera iz čokolade. Kada voda ispari, fini sloj šećera ostane na površini.

Dobra vijest je što čak i takva, čokolada nije uništena, ali ne može da se koristi kao ranije. Ako se pravi neki sos ili fil sa njom, bijeli sloj (bilo da je od masti ili šećera) će se ponovo pojaviti.

Međutim, može da se koristi za pečenje kolača kao dodatak tijestu. Iz Cook's Illustrated kažu da može slobodno i da se jede, ali da će možda oni sa istančanijim ukusom, ipak, osjetiti razliku.

RTS, COOK’S ILLUSTRATED

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.