Kurs Ebru umjetnosti u organizaciji Yunus Emre Podgorica

Besplatan

Kurs Ebru umjetnosti u organizaciji Yunus Emre Podgorica

U organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Podgorici u ponedjeljak, 14. novembra, počinje kurs ebru umjetnosti, slikanja po površini vode.

Kako je saopšteno iz Instituta "Yunus Emre", upis za kurs ebru umjetnosti, koji je besplatan, počeo je 31. oktobra i traje do 14. novembra 2016. godine, javlja Anadolija.

"Ebru je umjetnost slikanja po površini vode. Ebru umjetnost se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta i kao bordura na slikama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti", stoji u saopštenju.

Neke od specifičnosti ebrua jesu da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, a sam umjetnik ne može znati ustvari kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude. Neki od velikana su ebru smatrali trenutnim stanjem čovjekove duše i unutrašnjosti, što zbog odabira boja, kompozicije ili izgleda same slike koju dotična osoba slika, pa su ebru definisali i kao umjetnost čovjekove duše.

Ebru umjetnost datira na prostoru Republike Turske od vremena osmanlijske države do današnjih dana.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.