Reli „GUMBALL“ prolazi kroz Crnu Goru
Foto: Gov.me

5. jula

Reli „GUMBALL“ prolazi kroz Crnu Goru

Devetnaesti godišnji reli „Gumball 3000“ biće održan u periodu od 1. do 8. jula 2017. godine, a 120 super-automobila voziće od Rige (Letonija) do grčkog ostrva Mikonos u Egejskom moru. Jedna od stanica relija biće i Crna Gora, odnosno marina „Porto Montenegro“.

"U srijedu, 5. jula učesnici relija „Gumball“ biće u „Porto Montenegro“, gdje će publika biti u prilici da uživa u spektakularnoj izložbi automobila kao što su Pagani, Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Porsche, Aston Martin, Koenigsegg, Bac Mono, AMG Mercedes, Jaguar, Bentley, Rolls Royce i drugi futuristički konceptualni automobili", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako se dodaje učesnici relija dolaze iz više od 30 zemalja, među kojima će biti zvijezde rok muzike, pripadnici kraljevskih porodica, kao i poznati DJ-evi, ličnosti iz svijeta sporta, filma i televizije, preduzetnici i automobliski entuzijasti, koji će voziti 3000 kilometara od Rige do Mikonosa za samo šest dana.

U saradnji sa kompanijom Christie's (Kering grupa), fondacijama „Laureus Sport for Good“, Toni Hok, i fondacijom sera Sajmona Miltona, Fondacija Gumball 3000 prikuplja novac tokom održavanja događaja u cilju pružanja podrške projektima koje realizuju mladi za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i rekreacijskih programa u zajednicama širom svijeta sa niskim prihodima. Fondacija broji preko 5000 alumni članova, a fondacija sarađuje sa brojnim globalnim komercijalnim partnerima. Zvanični partneri događaja 2017. su: Arton Capital, Shell, Betsafe, New Era, Amazon, Incase, Marshall Speakers, Christie’s.

„Gumball 3000“ osnovao je 1999. godine britanski preduzetnik Maksimilijan Kuper, koji je 2015. godine proglašen za jednu od 50 najuticajnijih ličnosti u automobilizmu, slijedeći svoju viziju da kombinuje aktivne sportove, automobile i muziku kako bi stvorio brend koji će postati dio popularne kulture. Sve je počelo na taj način što je Maksimilijan pozvao svoje prijatelje – poznate ličnosti da mu se pridruže na adrenalinskom putovanju Evropom, vozeći super-automobile.

Tokom naredne decenije koncept je prevazišao okvire „underground“ relija i postao svjetski brend koji privlači sponzorstva velikih korporacija kao što su Nike, Youtube, Fiat i Red Bull, ali i zvanice poput Afrojacka, Dejvida Haselhofa, Snup Doga, Adriijen Brodija, Davida Getu, Toni Hoka, Denisa Rodmana, itd. 

„Gumball 3000“ kombinuje automobilizam, muziku, aktivne sportove i popularnu kulturu stvarajući jedinstven događaj koji putem televizije prati više od 60 miliona gledalaca, a preko 100 miliona pratilaca preko društvenih mreža. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.