Izložba Radmile Adžić 11. novembra u Ministarstvu kulture na Cetinju
Lovćen

Lovćen na starim fotografijama i razglednicama 1890. do 1940.“

Izložba Radmile Adžić 11. novembra u Ministarstvu kulture na Cetinju

Povodom Dana prijestonice Cetinje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovaće izložbu pod nazivom „Lovćen na starim fotografijama i razglednicama 1890. do 1940.“, istoričarke umjetnosti i stručne sradnice za kulturno – istorijsko nasljeđe u JPNPCG Radmile Adžić.

Izložba će biti otvorena u petak, 11. novembra 2016. godine u 19 časova, u Ministarstvu kulture na Cetinju i trajaće nedjelju dana.

Lovćen je planina koja po crnogorskoj tradiciji predstavlja simbol nacionalnog identiteta i državnosti i za nju se vezuje i vladavina dinastije Petrović. On je i vječita inspiracija brojnih putopisaca, pjesnika, slikara, planinara i ljubitelja fotografije.

Izložbi „Lovćen na starim fotografijama i razglednicama 1890. do 1940.“  prethodilo je istraživanje i prikupljanje materijala istoričarke umjetnosti Radmile Adžić, kao i objavljivanje kataloga u kojoj su prvi put na jednom mjestu prezentovani motivi sa Lovćena i njegove okoline iz pedesetogodišnjeg perioda.

Zahvaljujući bogatstvu muzejskih i arhivskih zbirki, odabrane su i prezentovane brojne fotografije zabilježene okom kamere poznatih i anonimnih autora iz periode posljednje decenije XIX vijeka do 1940. godine. Niz starih fotografija iz tog doba podsjećaju na mnoge objekte i graditeljske vrijednosti koji više ne postoje ili im je vremenom izmijenjen prvobitni izgled.

Jedan dio tih materijala koji prikazuju nekadašnji ambijent prostora koji danas čini NP Lovćen zainteresovani će imati priliku da pogledaju na izložbi.

Radmila Adžić je diplomirani istoričar umjetnosti, istrađivač savjetnik i stručni saradnik za kulturno – istorijsko nasljeđe u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.