Alkohol odgovoran za više od pola miliona oboljelih od raka
Ilustracija

Zabrinjavajući rezultati

Alkohol odgovoran za više od pola miliona oboljelih od raka

Alkohol je odgovoran za više od 700.000 novooboljelih od raka jednjaka, debelog crijeva, grla, jetre i dojke i 365.000 umrlih od te bolesti svake godine u svijetu, posebno u razvijenim zemljama, pokazali su rezultati studije objavljene u Parizu na Svjetskom kongresu o borbi protiv raka.

"Veliki dio stanovništva ne zna da alkohol može izazvati rak", rekao je Kevin Šild, ekspert Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja je sačinila studiju.

Šid kaže da karcinom najviše pogađa populaciju u Sjevernoj Americi, Australiji i Evropi, naročito istočnoj, a da će im se uskoro priključiti i zemlje koje se ubrzano razvijaju, poput Kine i Indije, gdje je potrošnja alkohola u porastu.

Studija je zasnovana na podacima iz 2012. godine i pokazala je da slučajevi raka povezani sa alkoholom čine pet odsto ukupnog broja novooboljelih i 4,5 odsto ukupnog broja umrlih svake godine u svijetu.

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da su slučajevi raka povezani sa alkoholom usko povezani i sa stepenom razvoja zemlje, odnosno da porast konzumiranja alkohola direktno prati tempo razvoja, a tu su još i promjene načina ishrane i pušenje, koji "povećavaju rizik".

Među umrlima od raka izazvanog alkoholom najviše je oboljelih od raka jednjaka, koji čine 34 odsto od ukupno 365.000 umrlih u 2012. godini, a na drugom mjestu je rak debelog crijeva, odnosno 20 odsto umrlih.

Među 704.000 novooboljelih od raka izazvanog alkoholom, najviše je onih sa rakom dojke, posebno rasprostranjenim kod žena, koji čini 27 odsto ukupnog broja novih slučajeva, dok je od raka debelog crijeva obolelo 23 odsto.

Ranije Šildove studije pokazale su da čak i slabo konzumiranje alkohola, odnosno manje od dvije čaše vina dnevno, može povećati rizik od raka dojke za pet do 10 odsto. On je dokazao i da je 17,5 odsto od 38.000 žena umrlih 2012. godine od raka dojke, oboljelo od veoma male konzumacije alkohola.

Šild je naveo i da biološki mehanizmi raka povezanog sa alkoholom još nisu dovoljno istraženi i da je posebno opasan etanol, koji modifikuje nivo estrogena, što dovodi do raka dojke.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.