Svemirska kapsula Sojuz sa troje astronauta sletjela na Zemlju
Foto: AP Photo/ Dmitri Lovetsky

Poslije 115 dana misije

Svemirska kapsula Sojuz sa troje astronauta sletjela na Zemlju

Svemirska raketa Sojuz sletjela je danas u Kazahstan, vrativši troje astronauta iz SAD, Japana i Rusije na Zemlju poslije 115 dana misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sojuz je sletio jutros u blizini Džeskazgana, u centralnoazijskim stepama, piše Beta.

Ketlin Rubens uz Američke svemirske agencije (NASA), Japanac Takuja Oniši i Anatolij Ivanišin iz Rusije su poslije provedena četiri mjeseca u bestežinskim uslovima odvedeni na ljekarski pregled. 

Letilica je sletjela u uspavnom položaju, zbog čega je izlazak astronauta bio brži nego u slučaju slijetanja na stranu. 

Rusi Andrej Borisenko i Sergej Rižikov, kao i Amerikanac Robert Šejn Kimbro ostali su u svemisrkoj stanici, gdje su stigli 22. oktobra poslije dvodnevnog putovanja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.