Globalno zagrijavanje pretvoriće dijelove Evrope u PUSTINJU
Ilustracija

Naučnici upozoravaju

Globalno zagrijavanje pretvoriće dijelove Evrope u PUSTINJU

Globalno otopljavanje će pogoditi region Mediterana više nego bilo koja suša ili toplotni talasu posljednjih 10.000 godina, pretvarajući dijelove južne Evrope u pustinju do kraja ovog vijeka, tvrde naučnici.

Prosječna temperatura u regionu je od kraja 19 vijeka već porasla 1,3 stepena Celzijusa, što je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 0,85 stepena, navodi se u studiji Univerziteta u Marseju, piše Indipendent.

Klimatske promjene koje je izazvao čovjek će po svemu sudeći promijeniti eko sistem na način koji nije zabilježen u poslednjih 10.000 godina ukoliko vlada ubrzo ne smanji emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte, tvrde naučnici u časopisu "Sajens".

Uz nekontrolisano otopljavanje, pustinja će se proširitu po južnoj Španiji i Portugalu, sjevernim dijelovima Maroka, Alžiru i Tunisu i drugim regionima uključujući Siciliju, južnu Tursku i dijelove Sirije.

To će dramatično uticati na vegetaciju poznatu po borovima i maslinjacima.

Prošle godine bezmalo 200 vlada se u Parizu saglasilo da se ograniče rast prosječne temperature za “prilično ispod” dva stepena od preindustrijskog vremena. Predstavnici vlada će se narednog mjeseca susresti u Maroku kako bi ocijenile šta je postignuto.

Jedino globalni cilj od 1,5 stepeni Celzijusa bi osigurao da mediteranski ekosistem ostane unutar granica u kojima je poslednjih 10.000 godina, navodi se u studiji. Smanjenje emisije gasova je neophodno i hitno za tako osjetljive regione , kaže Žoel Gijo s Univerziteta u Marseju.

Mediteran je osjetljiv na globalno zagrijavanje djelimičo i zbog toga što se oluje s Atlantika sele ka sjeveru, što znači više sunca i manje kiše. Naučnici su rekonstruisali klimu iz prošlosti proučavajući polen u slojevima mulja u jezeru. Više hrastovog polena, na primjer, sugeriše vlažnost i umjerenu klimu dok više polena jela i smreke ukazuje na niže temperature.

U jednoj prošlogodišnjoj studiji se navodi da postoje dokazi da su klimatske promene koje je uzrokovao čovjek dovele do suše 2007. do 2010. u Siriji što je bio faktor koji je doprinio građanskom ratu.

Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.